Rusia, obligată să achite 53 de mii de euro după ce un tînăr a murit în armata transnistreană

Rusia, obligată să achite 53 de mii de euro după ce un tînăr a murit în armata transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Rusia a încălcat dreptul la viață în regiunea transnistreană și a obligat Guvernul acestei țări să plătească 53 de mii de euro despăgubiri, notează Noi.md.


Prejudiciile vor fi achitate mamei lui Alexandru Stomatii, un tînăr care a fost încorporat forțat și omorît într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană. Curtea Europeană a respins solicitarea Guvernul rus, care a cerut reexaminarea hotărîrii în cadrul acestui dosar.


Contestația Guvernului rus a fost examinată de un grup format din 5 judecători a Marii Camera a CtEDO, care au decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră. CtEDO reiterează că în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Hotărîrea din 18 septembrie 2018 a devenit definitivă la 4 februarie 2019..


În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”.  Potrivit unui raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sînt amendați cu pînă la 1.700 de euro sau primesc pînă la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.


În anul 2009 Alexandru Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorît. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load