X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

IPM spune că nu va renunța la amenda de 12 milioane de lei pentru Apă-Canal

15 dec. 2021,, 15:30   Capitala
2691 0

Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) anunță că nu își va retrage și nu va renunța la decizia privind amendarea S.A. Apă-Canal Chișinău cu 12 milioane de lei.

IPM menționează că întrucît acțiunile inspectorilor de mediu au fost întreprinse în conformitate cu legislația în vigoare, „nimeni și nimic nu poate fi mai presus decît legea”, se arată într-un comunicat emis de instituție.

„Reiterăm poziția inițială și susținem deciziile absolut legale luate în urma controlului la Stația de epurare biologică Chișinău. Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) înaintează agenților economici prescripții/notificări care stipulează că agenții economici, care folosesc resursele acvatice și care evacuează ape uzate, sînt obligați să asigure preepurarea apelor reziduale la nivelul standardelor stabilite înainte de deversarea lor în rețeaua de canalizare.

La prescripțiile/notificările Inspecției, agenții economici vin cu reacții negative și cereri prealabile de contestare a acțiunilor, invocînd motivul că aceștia au încheiate contracte cu S.A. Apă-Canal Chișinău pentru preepurarea apelor uzate, fapt ce-i absolvă de instalarea utilajului de preepurare, iar reieșind din contractele încheiate cu S.A. Apă-Canal Chișinău, agenții economici achită plăți suplimentare, anume pentru preepurarea apelor uzate.

De menționat că, în cazul în care consumatorul de apă evacuează în sistemul public de canalizare substanțe interzise de actele normative în vigoare, S.A. Apă-Canal Chișinău deține pîrghii legale de stopare a acestor acțiuni ilegale, prin limitarea sau întreruperea furnizării/prestării serviciului public de alimentare cu apă și canalizare în cazurile și în modurile prevăzute de lege”, se arată în comunicatul emis presei.


Concomitent IPM spune că, cazurile de conectare neautorizată la sistemul de alimentare cu apă și canalizare se constată prin încheierea proceselor-verbale de contravenție și se examinează de către serviciile publice de gospodărie comunală.

”Este relevant faptul că, normele legale existente nu permit IPM tragerea Ia răspundere a agenților economici pentru deversarea apelor uzate cu concentrații improprii în sistemul de canalizare, dar în situația reală se constată că S.A. Apă-Canal Chișinău încasează plăți, inclusiv suplimentare, de la agenții economici pentru deversările în sistemul de canalizare a apelor uzate ce depășesc concentrația maxim admisibilă, însă în realitate epurarea lor este insuficientă și nu se realizează de către S.A. Apă-Canal Chișinău. Astfel, reieșind din cele expuse mai sus, se constată că S.A. Apă-Canal Chișinău încasează plăți și admite deversările în continuare a apelor uzate în sistemul de canalizare, fără ca acestea să fie preepurate, și nicidecum nu întreprinde măsuri de debranșare a acestora de Ia sistemul de canalizare, în scopul asigurării bunei funcționări a SEB și epurării apelor uzate la nivelul standardelor stabilite înaintea evacuării acestora în receptori naturali, acțiune care este direct legată de calitatea mediului ambiant.

Prin urmare, organele pentru protecția mediului pot interveni legal cu măsuri întemeiate doar atunci cînd agentul economic realizează deversări directe în mediul ambiant (receptori naturali), nu în sistemul de canalizare”, se arată în comunicat”, scrie IMP

Totodată, Inspectoratul menționează că problema dată este în vizorul Procuraturii Generale.

Reamintim că astăzi, autoritățile municipale au declarat că mai multe întreprinderi strategice ale statului ar putea fi deconectate de la rețeaua publică de canalizare dacă amenda de 12 milioane de lei aplicată S.A. Apă-Canal Chișinău pentru poluarea mediului nu va fi anulată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?