X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

Șeful Poliției Naționale oferă detalii neștiute în cazul omorului de la Rîșcani

11 iul. 12:28   Capitala
6754 0

Șeful Poliției Naționale confirmă: Persoana asasinată în sectorul Rîșcani a ajuns în Moldova prin Transnistria după ce a început războiul din Ucraina.

Mai mult decît atît, potrivit lui Viorel Cerăuțeanu, la acel moment, alertă despre căutarea internațională nu exista.

”În 2022 persoana încă nu era anunțată în căutare internațională cînt a intrat pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul Transnistrean. La acea etapă noi am lucrat în regim bilaterale cu Marea Britanie, eu personal am avut trei întîlniri cu colegii din Marea Britanie la capitolul respectiv. Colegii mei la fel au avut. Ultima discuție la acest subiect, cu colegii din Marea Britanie, a fost acum o lună. Cînd a fost reținut prima dată persoană a stat 6 luni de zile în custodia organelor de drept, a fost reținut, la expirarea termenului de 6 luni el a fost eliberat de către instanță astfel că au fost întreprinse alte acțiuni prin schimb de informații cu Marea Britanie pentru ca să nu admitem ca persoana în cauză să rămînă în libertate și persoana a fost reținută repetat”, a declarat șeful Poliției naționale.

Totodată, acesta a menționat că tergiversarea anumitor hotărîri în instanțele de judecată au dus ca acest individ să ajungă în libertate.

”Cu regret, tergiversarea anumitor procese care au avut loc și am văzut nu putem acuzăm colegii de la Procuratură sau altă instituție, deoarece și Procuratura a alertat Consiliul Suprem al Magistraturii despre acest caz și tergiversarea acestui proces în privința acestei persoane, că este necesar de întreprins urgent acțiuni de extrădare a acestei persoane. Or noi să ne amintim că astfel de cazuri noi am mai avut începînd cu 2020 persoane care au încercat să se refugieze pe teritoriul Republicii Moldova și apatrizi și cetățeni străini căutați internațional sub acest pretext că instanța de judecată se derulează ani de zile și iată cumva acest truc îngreunează anumite procese. De aici eu am vorbit și anterior, am comunicat și conducerii că este necesar ca colegii de la Inspectoratul General de Migrație care este o alternativă posibilă, ca acest termen de examinare a solicitării de azil pe teritoriul Republicii Moldova să fie încadrat în niște termeni limită și să fie exacți. Dacă vorbim de astfel de persoane, deosebit de periculoase, sau excepțional de periculoase cu astfel de cereri în instanța de judecată să fie într-un termen restrîns de pînă la 30 de zile, cînd vorbim în termeni generali cu acțiuni de extrădare acest termen să fie de pînă la 6 luni, acel termen care ne permite să ținem în arest o persoană”, a precizat Cernăuțeanu.


Reamintim că astăzi Poliția a anunțat că a identificat și audiază două persoane care au statut de suspecți, complici în cazul omorului din 10 iulie, a unui cetățean străin, în sectorul Râșcani al capitalei.

Noi.md amintește că un cetățean străin a fost omorît în sectorul Rîșcani al capitalei, de către un bărbat care a efectuat cîteva împușcături din mers, pe trotinetă, în direcția victimei.

Ulterior, organele de drept au cerut ajutorul cetățenilor pentru identificarea bărbatului care a comis crima.

Potrivit poliției, individul împușcat a fost anunțat în căutare pe canalele Interpol de către autoritățile de drept ale Regatului Unit al Marii Britanii, cu scop de arest și extrădare, fiind învinuit de comiterea unor infracțiuni de contrabandă și comercializarea heroinei.

Acesta nu a fost extrădat pînă acum, deoarece a depus cerere de azil. Potrivit Procuraturii Generale, faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere pînă în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul că, pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevede posibilitatea menținerii în stare de arest pînă la 180 de zile.

Despre situația creată, Procurorul General a informat și sesizat la 03.04.2024 Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ. La 31.05.2024, CSM a informat Procuratura că Inspecția Judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea Procurorului General. Decizia dată a fost contestată, iar o decizie definitivă nu există pe acest caz, precizează procuratura.



0
1
0
2
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?