X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Cum a fost posibil ca un recidivist periculos, condamnat în două state, să se plimbe liber prin Moldova

11 iul. 09:30   Capitala
5627 0

Tergiversarea timp de doi ani a luării unei decizii finale privind cererea de azil depusă de cetățeanul turc ucis ieri în Chișinău și care s-a dovedit a fi un infractor periculos condamnat în Marea Britanie și în Turcia, demonstrează că judecătorii au luat mită.

Opinia a fost exprimată la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Sigur legea este imperfectă, dar nu există lege suficient de perfectă pentru judecătorii nesimțiți din Moldova. Nu trebuie să scrii în lege că asta e o urgență, e un pericol public, trebuie să examinezi repede. Dacă o să le faci o lege pentru un anumit caz, o să caute altul. Înțelegem că în aceste jocuri murdare participă mulți avocați care nu caută să obțină o decizie finală, dar să tergiverseze lucrurile pînă la nesfîrșit. Evident că legea ar trebui să facă imposibile astfel de situații cînd un criminal deosebit de periculos este eliberat pentru că a cerut azil politic. Dar dacă judecătorul a luat bani și vrea să anuleze din cauza unor chichițe de procedură o decizie a instanței inferioare și să trimită la rejudecare, ping-pongul acesta între Judecătoria Rîșcani și Curtea de Apel ar putea să dureze la nesfîrșit”, a declarat expertul comunității WatchDog, Valeriu Pașa.

„Crima organizată trebuie pusă de-o parte și ar fi bine cadrul nostru legal să nu le ofere posibilitatea speculării cu drepturile omului, să se folosescă de instanțele noastre care sînt așa cum sînt, să stea în libertate un an de zile. Întrebarea nr. 1 este dacă IGP s-a adresat către Parlament cu privire la modificarea cadrului legal. Știind că este un recidivist, SIS, INI aveau obligația să țină un ochi asupra acestui cetățean - cercul lui de comunicare, unde se află, trebuiau să știe la zi. Nu știu dacă s-au adoptat toate măsurile posibile în afară de arest. Nici nu mi-aș fi imaginat că pe teritoriul RM, oficial, cu bună știință sînt oameni condamnați pentru două decenii pentru crime deosebit de grave, care au fugit din penitenciar, care sînt solicitați pentru extrădare de două state și omul bea cafea la terasă”, a menționat liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

„Evident există aici un cerc vicios. Cînd e vorba de o persoană din lumea interlopă, reacția autorităților, a poliției, a SIS-ului, acest caz trebuie tratat cu celeritate. În cazul profesorilor turci, au solicitat azil politic și nu li s-a dat absolut nimic. În cazul unui criminal se merge pe proceduri atît de tergiversate. Miroase a bani buni care se plătesc pentru depășirea acestor etape. Trebuie să facem o distincție clară. Reacția de celeritate a instituțiilor statuluitrebuie să fie promptă. Marea Britanie a cerut să fie extrădată această persoană. Cum vrei noi ca al nostru „cuibușor de fugari” de la Londra să fie aduși acasă, dacă în cazul unui criminal notoriu este tergiversat procesul”, a menționat deputatul Iurie Reniță

20
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав