COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sportivii, supuși unui risc sporit de infectare cu COVID-19

Sportivii, supuși unui risc sporit de infectare cu COVID-19

Cercetări recente din Germania şi Italia sugerează că fotbaliştii şi sportivii în general se confruntă cu un risc special dacă plămînii lor sînt infectaţi cu coronavirus, ceea ce ridică întrebări majore privind reluarea prematură a competiţiilor, relatează Reuters.

Un studiu al imunologilor şi al specialiştilor pneumologi de la institutele din Berlin, Roma şi Verona sugerează că din cauza exerciţiilor fizice intense, sportivii de elită au şanse mai mari să inhaleze particulele de virus şi să le direcţioneze în zona inferioară a plămînului.

Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus, poate provoca complicaţii şi afecţiuni ale plămînilor precum pneumonia, iar în cazurile severe un sindrom respirator acut sever (ARDS).

Conform studiului, sportivii care sînt asimptomatici îşi pot agrava starea prin infectarea plămînilor în timpul antrenamentelor intense.

Fotbalul şi celelalte sporturi au fost suspendate în majoritatea ligilor europene şi reluarea lor este un subiect de mare actualitate în aceste zile. UEFA a stabilit data de 25 mai ca termen limită pentru ligile naţionale care să prezinte planurile privind reluarea sezonului. Toate părţile implicate, ligi, cluburi, asociaţii, susţin reluarea campionatelor doar în condiţii de siguranţă şi la recomandarea autorităţilor sanitare.

Oamenii de ştiinţă italieni Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro şi Roberto Nisini au ridicat întrebări, în studiul lor despre Covid-19, privind siguranţa sportivilor dacă virusul este încă în libertate.

Ei susţin că sportivii profesionişti sînt expuşi la virus în mod special, mai mult decît persoanele obişnuite, din cauza exerciţiilor fizice intense şi de lungă durată. Plămînii sportivilor de înaltă performanţă favorizează semnificativ inhalarea profundă a agenţilor infecţioşi.

''Chiar şi SARS-CoV-2 se poate răspîndi mai uşor în zonele cele mai profunde ale plămînilor în timpul exerciţiului intens şi acolo începe acţiunea sa agresivă. Nu întîmplător, o mare parte dintre jucătorii profesionişti de fotbal au acuzat stări de febră, tuse seacă şi stare de rău imediat sau la cîteva ore după ultimul lor meci oficial'', se arată în lucrarea cercetătorilor italieni.

Un alt risc este faptul că sportivii asimptomatici, dar care au virusul, îşi pot agrava situaţia dacă permit migrarea virusului din partea superioară în cea inferioară a plămînilor. Sportivii infectaţi pot inhala sau elimina aerosoli care pot conţine virusul şi apoi aceste particule sînt reinhalate, ceea ce va favoriza răspîndirea virusului în zonele inferioare ale căilor respiratorii.

Cercetătorii susţin că virusul poate fi transmis de asemenea în timpul jocurilor: ''În sporturile de contact, cum e vorba de exemplu în sporturile de echipă sau la maraton, aerosolii au şanse mari să fie inhalaţi de alţi sportivi, facilitînd o transmisie virală. Trebuie subliniat că exerciţiile intense provoacă scuiparea frecventă a secreţiilor şi acest lucru poate contribui în continuare la răspîndirea SARS-CoV-2 de mediu, în special în cazurile în care recomandările de distanţare nu sînt respectate cu stricteţe''.

Asociaţia mondială a jucătorilor (WPA), care reprezintă circa 85.000 de sportivi din diferite sporturi din peste 60 de ţări, a opinat, marţi, prin directorul executiv Brendan Schwab, că nu ar trebui să existe presiuni care să grăbească procesul de reluare a competiţiilor.

Sindicatul internaţional al fotbaliştilor (FIFPro) a făcut de asemenea apel la prudenţă, pentru ca jucătorii să beneficieze de îndrumări şi protocoale cu privire la reluarea competiţiilor într-un mod sănătos şi sigur, informează Agerpres.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load