COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Scuturile de gheață arctice se pot topi cu o viteză de 50 cm pe zi

Scuturile de gheață arctice se pot topi cu o viteză de 50 cm pe zi

Panourile de gheață arctice se pot topi cu o viteză de 50 cm pe zi. O astfel de dinamică a fost observată la sfîrșitul ultimei perioade glaciare.

Este mult mai rapid decît astăzi. dar asta nu înseamnă că viteza de topire nu va crește în curînd. Acest lucru este menționat într-un studio al oamenilor de știință de la Universitatea din Cambridge, publicat în revista Science .


Scopul Acordului de la Paris este de a intensifica punerea în aplicare a Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice. Acest lucru este valabil mai ales pentru menținerea creșterii temperaturii medii globale cu cel puțin 2 °C până la sfârșitul secolului, comparativ cu epoca preindustrială și este mai bine să se limiteze creșterea la 1,5 ° C.Pentru a determina viteza viitoare de topire a ghețarilor, cercetătorii încearcă să înțeleagă cît de repede au dispărut calotele de gheață în trecut. Ca parte a unui nou studiu, glaciologii au studiat proeminențele ondulate pe fundul oceanului de pe coasta Antarcticii pentru a determina cît de repede gheața se topea la sfîrșitul ultimei perioade glaciare cu aproximativ 12 mii de ani în urmă.


Studiul a demonstrat că acum 12 mii de ani, rafturile de gheață care înconjoară coasta Antarcticii s-au retras la o viteză de pînă la 50 m pe zi.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load