Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

„Ghețarul Apocalipsei” se topește rapid. Ce spune oamenii de știință

27 feb. 22:00   Externe
2055 0

Oamenii de știință s-au întors în timp pentru a reconstrui viața trecută a „Ghețarului Apocalipsei” din Antarctica — poreclit astfel deoarece prăbușirea sa ar putea provoca o creștere catastrofală a nivelului mării.

Ei au descoperit că ghețarul a început să se topească rapid începînd cu anii '40, conform unui nou studiu care oferă o perspectivă alarmantă asupra topirii viitoare, scrie stirileprotv.

Profimedia

Ghețarul Thwaites din Antarctica de Vest este cel mai larg din lume și aproximativ de dimensiunea statului Florida. Oamenii de știință știau că a pierdut gheață într-un ritm accelerat începînd cu anii '70, dar deoarece datele satelitare se întind doar cîteva decenii în urmă, nu știau exact cînd a început topirea semnificativă.


Acum există un răspuns la această întrebare, conform unui studiu publicat, luni, în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Analizînd nucleele de sediment marine extrase de sub fundul oceanului, cercetătorii au descoperit că ghețarul a început să se retragă semnificativ în anii '40, probabil declanșat de un eveniment El Niño foarte puternic — o fluctuație climatică naturală care are tendința de a avea un impact de încălzire.

De atunci, ghețarul nu a reușit să se refacă, ceea ce poate reflecta impactul tot mai mare al încălzirii globale cauzate de om, conform raportului.

Ce se întîmplă cu Thwaites va avea reverberații globale. Ghețarul deja contribuie cu 4% la creșterea nivelului mării, eliminînd miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an. Prăbușirea sa completă ar putea crește nivelul mării cu mai mult de 2 picioare.

Dar joacă și un rol vital în stabilitatea Ghețarului de Gheață din Antarctica de Vest, acționînd ca un dop care oprește întinderea vastă de gheață din spatele său. Prăbușirea lui Thwaites ar submina stabilitatea ghețarului, care conține suficientă apă pentru a crește nivelul mării cu cel puțin 10 picioare, provocînd inundații globale catastrofale.

Concluziile studiului se potrivesc cercetărilor anterioare despre Ghețarul Pine Island vecin, unul dintre cele mai mari fluxuri de gheață din Antarctica, care a început să se topească accelerat tot în anii '40.

Acest lucru face ca cercetarea să fie semnificativă, a spus Julia Wellner, profesor asociat de geologie la Universitatea din Houston și una dintre autoarele studiului. Ceea ce se întîmplă cu Thwaites nu este specific unui singur ghețar, ci face parte din contextul mai larg al unui climat în schimbare, a declarat ea pentru CNN.

Pentru a construi o imagine a vieții lui Thwaites în ultimii aproape 12.000 de ani, oamenii de știință au dus un vas de cercetare pînă aproape de marginea ghețarului pentru a colecta nuclee de sedimente oceanice de la o gamă de adîncimi.

Aceste nuclee oferă o cronologie istorică. Fiecare strat oferă informații despre ocean și gheață din urmă cu mii de ani. Scanînd și datînd sedimentele, oamenii de știință au reușit să identifice cînd a început topirea semnificativă.

Pleacînd de la aceste informații, ei cred că retragerea lui Thwaites a fost declanșată de un El Niño extrem care a avut loc într-un moment cînd ghețarul era probabil deja într-o fază de topire, scufundîndu-l în dezechilibru.

Concluziile sînt alarmante pentru că sugerează că odată ce sînt declanșate schimbări majore, este foarte greu să le oprești, a spus James Smith, un geolog maritim la British Antarctic Survey și co-autor al studiului.

Deși retrageri similare au avut loc mult mai în trecut, calota de gheață s-a refăcut și a crescut din nou, a spus Smith. Dar aceste ghețari „nu prezintă semne de recuperare, ceea ce probabil reflectă influența tot mai mare a schimbărilor climatice cauzate de om”.

0
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?