Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Reptila pe cale să invadeze un stat american

3 mar. 06:00   Ştiinţă şi IT
797 0

O altă specie invazivă provoacă furori în Florida. Baziliscul maro, numit popular „Șopîrla Iisus Hristos” datorită abilității de a alerga pe apă, se răspîndește acum în acest stat american.

Ken Gioeli, de la Institutul pentru Alimentație și Agricultură al Universității din Florida (UF IFA) a avertizat mai multe instituții locale că, pe lîngă potențialul de distrugere a habitatului, reptilele, cărora se pare că le place să se hrănească cu țînțari la fel de invazivi, adesea purtători de boli, ar putea prezenta un risc indirect pentru sănătatea umană, transmite descopera.ro.

„Există cercetări în desfășurare cu privire la potențialul baziliscului de a fi gazdă pentru aceste boli transmise de țînțari, deci există un posibil impact asupra sănătății umane”, a spus Gioeli, potrivit Futurism.

Cît de răspîndită este „Șopîrla Iisus Hristos”?

Vestea că „Șopîrla Iisus Hristos”, care este originară din America Centrală și de Sud, a fost găsită în statul nord-american nu este cu totul șocantă. Conform Florida Today, aceste șopîrle au fost văzute pentru prima dată în sălbăticia din Florida în 1963, fiind probabil animale de companie scăpate sau aruncate. Dar populația lor a continuat să crească de atunci și, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Florida, șopîrlele apar mai la nord decît oricînd, ajungînd pînă în orașul nordic Gainesville, unde se află universitatea. „Este aproape ca o armată. Armata de baziliști înaintează. Iar populația tocmai se va extinde”, a explicat Gioeli.


Șopîrlele nu sînt deosebit de periculoase, dar ar fi mai bine fără ele

Totuși, în ceea ce privește sănătatea umană, „șopîrlele Iisus” nu sînt deosebit de agresive. Și din nou, riscul este indirect. De asemenea, sînt mult mai mici decît iguanele invazive, care uneori mor distrugînd transformatoarele de energie și cîinii de luptă.

Dar aceste reptile, conform cercetărilor IFA, se hrănesc și cu fluturi nativi și alte insecte locale, un apetit care ar putea deteriora habitatele native din Florida. Astfel, ca și în cazul speciilor invazive dăunătoare, cum ar fi musca-lanternă pătată, ar fi mai bine ca acestea să nu se afle aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий