X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

O fetiță de 11 ani a găsit fosilele celei mai mari reptile marine care a existat

19 apr. 04:00   Externe
2154 0

Oamenii de știință au descoperit ceea ce a fost, probabil, cea mai mare reptilă marină care a înotat vreodată în mări – o creatură mai lungă decît două autobuze.

Creatura a trăit în urmă cu aproximativ 202 milioane de ani, alături de dinozauri. Maxilarul său fosilizat a fost găsit în 2016 de un vînător de fosile pe o plajă din Somerset, Marea Britanie. În 2020, o fetiță de 11 ani și tatăl său au găsit un alt maxilar similar.

Experții spun acum că fosilele provin de la două reptile ihtiozaur gigant, care ar fi putut avea 25 de metri lungime, transmite digi24.ro.

Aceasta este mai mare decît un pliosaur uriaș al cărui craniu a fost găsit încastrat în stîncile din Dorset și a apărut în documentarul lui David Attenborough „The Giant Sea Monster”. „Bazîndu-ne pe dimensiunea maxilarelor – unul dintre ele de peste un metru, iar celălalt de doi metri – putem calcula că întregul animal ar fi avut o lungime de aproximativ 25 de metri, cam cît o balenă albastră”, potrivit doctorului Dean Lomax, paleontolog la Universitatea din Bristol, care a scris articolul științific publicat miercuri.

Dar el spune că este nevoie de mai multe dovezi, cum ar fi un craniu și un schelet complet, pentru a confirma dimensiunea exactă a creaturii, deoarece pînă acum au fost găsite doar cîteva fragmente. Ihtiozaurul uriaș a dispărut în urma unei extincții în masă, iar ihtiozaurii care au trăit după aceea nu au mai atins niciodată dimensiunea enormă, a spus el. O nouă descoperire impresionantă Prima dovadă a existenței acestei creaturi a apărut în 2016, atunci cînd vînătorul de fosile Paul de la Salle cerceta plajele din Somerset. El colecționează fosile de 25 de ani, după ce a fost inspirat de celebrul colector de fosile Steve Etches. Căutînd pe plajă împreună cu soția sa, Carol, a văzut ceea ce s-a dovedit a fi descoperirea vieții sale - primul maxilar cunoscut al acestei reptile marine gigantice.


Cînd a vorbit cu Dean Lomax, au bănuit că ar putea fi vorba de o descoperire majoră. Ei și-au publicat descoperirile în 2018, dar doreau mai multe dovezi pentru a înțelege cît de mare fusese creatura. „Ne-am ținut degetele încrucișate pentru mai multe descoperiri”, spune Dean. În 2020, Justin și Ruby Reynolds, tată și fiică, au găsit ceea ce Dean căuta, la 10 km mai jos pe coastă, la Blue Anchor. „Am fost foarte impresionat - foarte, foarte entuziasmat. Știam că în acel moment aveam un al doilea maxilar gigantic de la unul dintre acești ihtiozauri masivi, exact ca al lui Paul”, spune Dean. Paul s-a grăbit să ajungă pe plajă și i-a ajutat să descopere mai multe. „Am săpat prin tot noroiul gros. După aproximativ o oră, lopata mea a lovit ceva solid și acest os a ieșit la iveală perfect conservat”, spune paleontologul. Echipa, precum și membrii familiei, au continuat să caute fragmente din cea de-a doua falcă. Ultima bucată a fost găsită în 2022.

O nouă specie Descoperirea le-a oferit mai multe dovezi pentru a estima dimensiunea sa. Acum au ajuns la concluzia că animalul uriaș este o nouă specie de ihtiozaur, pe care au numit-o Ichthyotitan severnensis. Dean a scris ultima lucrare științifică împreună cu Ruby Reynolds. Specimenul găsit de ea ar putea chiar să poarte numele de Ruby, spune paleontologul.

Exemplarul găsit de Paul a stat în garajul său timp de trei ani, timp în care echipa l-a analizat. În curînd va fi expus public la Muzeul și Galeria de Artă din Bristol. „Voi fi un pic trist să spun la revedere. Am ajuns să îl cunosc și l-am studiat în detaliu atît de intens. Este și o ușurare pentru că nu va mai trebui să îmi fac atîtea griji legate de el", spune Paul.

Dean spune că descoperirea evidențiază cît de importanți sîntcolecționarii amatori de fosile. „Familiile și tot felul de oameni pot face descoperiri uimitoare. Nu trebuie să fii un expert mondial. Atîta timp cît ai acel pic de răbdare și un ochi ager, poți face o descoperire”, spune Dean.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав