X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Misterul unui mormînt unic în Europa a fost spulberat după 2.000 de ani

28 iul. 2023,, 06:00   Ştiinţă şi IT
3462 0

Misterul unui mormînt de 2.000 de ani a fost elucidat, după analize ADN.

De la descoperirea mormîntului, în 1999, principala întrebare a fost dacă rămășițele aparțineau unei femei sau unui bărbat, din cauza obiectelor găsite. Este vorba despre un mormînt vechi de 2000 de ani, de pe insulele Scilly, care fusese descoperit în 1999 și care ridica întrebări cu privire la epoca fierului din Marea Britanie, scrie The Guardian. Misterul a fost elucidat după ce au fost făcute analize ADN asupra smalțului dinților, transmite digi24.ro

Săpăturile au scos la iveală o sabie într-o teacă din aliaj de cupru și un scut alături de rămășițele unei singure persoane, obiectele fiind asociate în mod obișnuit cu bărbații. Tot acolo au fost găsite însă și o broșă și o oglindă de bronz decorată, obiecte asociate cu femeile. Datorită acestor descoperiri, mormîntul a fost considerat unic în Europa de Vest. Un studiu condus de Historic England a stabilit că rămășițele sînt ale unei femei războinice.

Descoperirea ar putea face lumină asupra rolului femeilor într-o perioadă în care se crede că violența dintre comunități era o obișnuință. Încercările inițiale de a stabili prin metode tradiționale dacă era vorba de o femeie sau un bărbat au eșuat din cauză că oasele au fost greu de analizat. Tot ce s-a putut vedea din schelet au fost bucăți mici de os și dinți. Datorită cercetărilor științifice avansate de la Universitatea din California a fost posibilă testarea smalțului dentar, arată rezultatele cercetării publicate în Journal of Archaeological Science.

„Analiza noastră a presupus extragerea urmelor de proteine ​​din bucăți minuscule din smalțul dinților care au rezistat în timp. Asta ne-a permis să calculăm o probabilitate de 96% ca individul să fie femeie.”, spun cercetătorii. Oglinda și armele găsite în mormînt sînt asociate cu războiul. Se crede că oglinzile ar fi putut fi folosite în epoca fierului pentru semnalizarea, comunicarea și coordonarea atacurilor. Biologul Sarah Stark a declarat că descoperirile sînt o dovadă cu privire la rolul femeilor în războiul din epoca de fier din Scilly.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?