X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lucrări excepționale de artă, găsite într-o peșteră pierdută

23 mar. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
3251 0

Peste 100 de lucrări "excepționale" de artă preistorică au fost descoperite într-o peșteră spaniolă pierdută de mai bine de 50 de ani, fapt ce i-a uimit pe arheologi.


Peștera Cova de la Villa, situată în provincia Tarragona din Catalonia, a fost săpată pentru prima dată de Salvador Vilaseca în anii 1940, dar ulterior a fost pierdută. Acum, o echipă de la Institutul catalan de Paleoecologie și evoluție socială umană (IPHES) a redescoperit peștera, găsind acolo un panou de opt metri cu gravuri preistorice.


Imaginile descoperite în așa-numita "galerie subterană mediteraneană" sînt considerate "excepționale "atît pentru"ciudățenia lor, cît și pentru că s-au păstrat foarte bine”.


"Fresca reprezintă viziunea asupra lumii a primelor societăți agricole din epoca de cupru-bronz a eneoliticului, între sfîrșitul mileniului 5 și sfîrșitul mileniului 3 î.HR.", spune arheologul IPHES, Ramon Vinyas.


Cercetătorii IPHES au reușit să deschidă o mică gaură între blocurile de piatră și să intre într-o cameră ovală cu o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați (295,27 metri pătrați). Maeștrii antici au pictat o serie suprarealistă de patrupede, zigzaguri, linii liniare, unghiulare și circulare, precum și o serie de zoomorfe (posibil bipede și cai) și forme de stele.



Guvernul regional al Catalaniei a declarat că descoperirea picturilor rupestre reprezintă una dintre puținele imagini ale artei schematice subterane din întregul arc mediteranean. Iar potrivit IPHES, descoperirea marchează o piatră de hotar istorică pentru arheologia preistorică.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?