X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3997

La Fukushima, interiorul unui reactor nuclear avariat este studiat cu drone

1 mar. 04:00   Ştiinţă şi IT
1053 0

O dronă extrem de mică a zburat miercuri în interiorul unuia dintre reactoarele avariate de la centrala nucleară japoneză Fukushima Daiichi, în speranța că va putea examina o parte din resturile de combustibil topit din zonele în care roboții anteriori nu au reușit să ajungă.

Un cutremur cu magnitudinea 9,0 și un tsunami au distrus sistemele de alimentare cu energie electrică și de răcire ale centralei, în martie 2011, provocînd topirea a trei reactoare.

Guvernul și TEPCO plănuiesc să elimine cantitatea masivă de combustibil nuclear topit, extrem de radioactiv, din fiecare reactor. Se confruntă însă cu un proces de dezafectare greu de realizat, care a fost amînat de ani buni și care este îngreunat de obstacole tehnice și de lipsa de date, transmite adevarul

Pentru a ajuta la colectarea de date, o flotă de patru drone a fost pregătită să zboare pe rînd în recipientul de izolare primară al reactorului nr. 1, cel mai grav afectat.

Compania a trimis o serie de sonde - inclusiv un robot care se tîrăște și un vehicul subacvatic - în interiorul fiecărui reactor, dar a fost împiedicată de resturi, radiații ridicate și incapacitatea de a naviga printre dărîmături, deși a reușit să adune unele date. În 2015, primul robot care a intrat înăuntru a rămas blocat pe un grătar.


Zborul dronelor de miercuri vine după luni de pregătiri, care au început în iulie, la o instalație simulată din apropiere.

Dronele, fiecare cîntărind 185 de grame, sînt foarte uşor manevrabile, iar palele lor abia dacă ridică praf, ceea ce le face un model ideal pentru verificările de siguranță din fabrică. Fiecare poartă o cameră de înaltă rezoluţie, pentru a trimite în direct imagini de calitate superioară către o sală de operații. Din cauza duratei de viață a bateriei, investigația cu drona în interiorul unui reactor este limitată la un zbor de 5 minute.

Oficialii TEPCO au declarat că intenționează să folosească noile date pentru a dezvolta tehnologia pentru sondele viitoare, precum și în procesul de îndepărtare a combustibilului topit din reactor. De asemenea, datele vor fi folosite în cadrul anchetei privind modul în care s-a produs topirea din 2011.

Miercuri, două drone au inspectat zona din exteriorul principalului suport structural din navă, numit piedestal. Pe baza imaginilor transmise de acestea, oficialii TEPCO au decis să le trimită joi pe celelalte două. Piedestalul se află direct sub miezul reactorului. Oficialii speră să filmeze partea de jos a miezului, pentru a afla cum s-a scurs acolo combustibilul supraîncălzit în 2011.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?