Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Un nou lot de apă de la centrala nucleară Fukushima-1 a fost eliberat în ocean

28 feb. 12:00   Externe
1743 0

Specialiștii au început deversarea în Oceanul Pacific a unui nou lot de apă care a fost folosită pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare avariată Fukushima-1 din Japonia, a anunțat presa locală.

Potrivit companiei-operator al centralei nucleare TEPCO, cea de-a patra etapă a operațiunii de eliberare a apei uzate va dura pînă pe 16 martie, relatează interfax.

Se așteaptă ca această etapă a operațiunii să fie similară celor trei anterioare, în ocean vor fi deversate 7.800 de tone de apă purificată, diluată cu apă de mare.

De menționat că aceasta este ultima deversare din actualul an fiscal, care în Japonia se va încheia pe 31 martie, iar volumul total de apă eliberat în ocean pentru anul fiscal 2023 va fi de 31,2 mii de tone.

Experții TEPCO remarcă concentrația extrem de scăzută de tritiu în lichidul planificat pentru eliberare, precizînd că nivelul acestuia este redus pînă la o patruzecime din valoarea cerută de standardele de siguranță din Japonia.


Conducerea AIEA a da anterior asigurări privind siguranța operațiunii.

După cum s-a anunțat anterior, din 24 august, Japonia a început să deverseze în ocean apa acumulată în urma răcirii reactoarelor avariate ale centralei nucleare Fukushima-1.

În martie 2011, în largul coastei de nord-est a Japoniei a avut loc un cutremur care a provocat un tsunami. Drept urmare, la centrala Fukushima-1 a avut loc cea mai gravă avarie de la accidentul de la Cernobîl din 1986.

0
0
1
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?