X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 157
Transnistria stiri: 1458

Dezastrul de la Fukushima: Cîteva persoane s-au întors în ultima localitate încă nelocuită din apropierea centralei nucleare

22 ian. 2022,, 00:30   Ştiinţă şi IT
2121 0

Cinci foşti locuitori din Futaba, ultima localitate din apropierea centralei nucleare Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) rămasă încă nelocuită de la dezastrul din martie 2011, s-au întors joi pentru a se reinstala acolo, cu titlu de probă deocamdată.

După ample acţiuni de decontaminare radioactivă, numeroase zone din apropierea centralei devastate au fost din nou declarate sigure pentru locuit de către autorităţile japoneze în ultimii ani.

Anul trecut, doar 2,4% din teritoriul prefecturii Fukushima mai era considerat nelocuibil de către autorităţi.

Televiziunea japoneză i-a arătat joi pe cei cîţiva locuitori care s-au întors la Futaba inspectîndu-şi casele.

Un responsabil local a declarat că acesta este primul grup de cinci rezidenţi care se întoarce temporar în localitate, în vederea unei întoarceri definitive pe viitor.

Rezidenţii vor putea sta în localitate cel puţin pînă în luna iunie, cînd va fi ridicat ordinul de evacuare pentru anumite zone. Ei vor putea apoi să rămînă permanent, a precizat responsabilul citat.

În plus, alte zece persoane au planuri similare de relocare la Futaba, care avea o populaţie de 5.600 de locuitori înainte de dezastrul din 2011.

Acest program de relocare "urmăreşte să se asigure că rezidenţii vor putea trăi acolo fără probleme, spre exemplu verificînd dacă sistemul de canalizare funcţionează corespunzător, dacă există toate cele necesare vieţii de zi cu zi", au precizat responsabili din partea serviciilor guvernului japonez dedicate sprijinirii locuitorilor din Fukushima.

La 11 martie 2011, un puternic cutremur submarin produs în largul coastei de nord-est a Japoniei a declanşat un tsunami masiv, care a lovit în plin centrala nucleară Fukushima Daiichi, aflată pe malul mării, întrerupînd sistemul de alimentare de urgenţă cu energie electrică şi pe cel de răcire.

Acest dezastru nuclear, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl din 1986, nu a ucis pe nimeni în mod direct. Dar aproximativ 470.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească ulterior locuinţele situate în zonele iradiate.

Mulţi dintre aceşti sinistraţi sînt reticenţi în a se întoarce în zonă, temîndu-se încă de radiaţii, sau s-au mutat definitiv în altă parte.

În total, cutremurul şi tsunami-ul din 2011 s-au soldat cu circa 18.500 de morţi şi dispăruţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав