X 

Cutremurele mari ar putea fi anunțate cu două ore înainte de producere? Răspunsul specialiștilor

29 iul. 22:40   Ştiinţă şi IT
2891 0

Detectarea semnalelor precursoare dezastrelor naturale este cheia pentru prezicerea acestora și pentru minimizarea pierderilor umane și economice.

Mulți se întreabă dacă un astfel de semnal precursor chiar există. Căutarea precursorilor de cutremur a preocupat mult lumea geofizicienilor, cu multe speranțe puse în conceptul de predicție a cutremurelor la începutul anilor 1970.

Pe baza datelor geodezice sau seismice, aceste studii sugerează că există precursori de cutremur și că, prin urmare, cutremurele ar putea fi anticipate minute, zile, săptămîni, luni sau chiar cu ani înainte ca acestea să apară.

Acum, cercetătorii spun că au identificat schimbări aproape imperceptibile de-a lungul zonelor de defect cu pînă la 2 ore înainte de cutremurele mari, potrivit unui raport publicat în revista Science.

Deși sistemele de monitorizare existente nu pot încă să capteze acest semnal în timp real, descoperirea indică un viitor în care locuitorii s-ar putea retrage în paradisuri sigure înainte de cele mai catastrofale cutremure, trannsmite Noi.md cu referire la digi24.ro.


„Descoperirea este „interesantă și provocatoare”, spune Paul Segall, geofizician la Universitatea Stanford, dar va fi supusă multor analize. De exemplu, dacă statisticile rezistă, este greu de înțeles de unde provine acest interval de timp specific și arbitrar de 2 ore, avînd în vedere diversitatea comportamentului unui cutremur.

Multe dintre zonele de cutremur din lume nu sînt deloc instrumentate, așa că cercetătorii nu știu dacă fiecare cutremur mare prezintă același model.

1
0
2
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?