COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7297

Cui aparține Luna? Ce arat un Tratat Lunar sub egida ONU

20 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
1221 1

Dar a fost pusă cît se poate de serios de juriști încă de acum 40 de ani. Sub egida ONU, a rezultat un tratat care ar trebui să garanteze că resursele minerale ale Lunii aparțin "moștenirii comune a umanității"

S-ar zice că, la decolarea de pe Pămînt, misiunile cosmice ar trebui să lase în urmă trăsăturile care au făcut din civilizația umană una atît de conflictuală.

Pînă acum, însă, explorarea spațială a dus cu ea și valori precum naționalitate, ideologii sau credințe politice. Ba chiar, Statele Unite punctează că noul program Artemis va duce pe Lună o femeie și un astronaut de culoare, pînă în 2025.

Nu e de mirare că, din anii '70, se pune problema cine poate clama drept de exploatare și proprietate asupra resurselor minerale ale Lunii. Sau ale oricărui corp ceresc.

ONU a încercat să arbitreze această dezbatere și a propus, în 1979, un Tratat Lunar care menționează că resursele cosmice ar trebui să cadă sub jurisdicția dreptului internațional și că reprezintă moștenirea comună a umanității. E un document nefuncțional și neratificat de vreo țară care a dovedit pînă acum că poate atinge solul lunar: Statele Unite, Rusia și China.


2025 este și termenul pentru o anunțată vizită a unei misiuni umane pe Lună, executată de Beijing.

De la ultima misiune Apollo, din 1972, tehnologia a progresat exponențial.

Așa că țintele viitoarelor misiuni selenare, finanțate de guverne sau de companii private, sînt stabilirea unor stații permanente, robotice deocamdată, care să pregătească astrul nopții ca bază pentru o țintă și mai ambițioasă: oameni pe Marte.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽