Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cei mai vechi ghețari, îngropați sub unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur

15 iul. 2023,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2417 0

Partea de nord-est al Africii de Sud este un mozaic de peisaje, de la cîmpiile deschise și zonele umede de-a lungul coastei, pînă la pădurile surprinzătoare și dense de conifere - o relicvă a perioadei coloniale, cînd specii străine au fost aduse din Europa pentru a crea plantații masive de pini.

Sub această diversitate se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume și, mai jos, la mai mult de cinci kilometri sub pămînt, se află o comoară geologică din timpuri îndepărtate: straturi de rocă care oferă dovezi ale celui mai vechi îngheț al Terrei, transmite adevarul.ro

Potrivit unui articol publicat recent în Geochemical Perspectives Letters, aceste roci conțin mai multe indicii despre cei mai vechi ghețari din lume, straturi de gheață care au acoperit Pămîntul cu 2,9 miliarde de ani în urmă, relatează atlasobscura.com.

Acum, marea întrebare este: Ce căuta gheața acolo?

Cei mai longevivi ghețari care mai rezistă și astăzi se află în văile uscate din Antarctica și au o vechime de aproximativ un milion de ani - deși unii cercetători cred că cel puțin unul, îngropat sub sedimente groase, ar putea avea o vechime de pînă la opt milioane de ani. Cu toate acestea, această apă înghețată veche este o picătură în găleata de gheață în comparație cu longevitatea ghețarilor din timpul Huronianului, o perioadă cunoscută și sub numele de „Pămîntul bulgăre de zăpadă” (tradus din engleza - Snowball Earth).


Termenul „Snowball Earth” a fost aplicat cîtorva epoci glaciare din istoria timpurie a planetei. Dar epoca glaciară Huroniană a fost, pînă la recenta descoperire din Africa de Sud, cea mai veche glaciațiune cunoscută de pe Pămînt - și a fost o adevărată nebunie. În general, perioada a durat peste 200 de milioane de ani, începînd cu aproximativ 2,45 miliarde de ani în urmă. În timp ce au existat unele fluctuații climatice în timpul Huronienei, inclusiv perioade relativ calde și umede, au existat mai multe epoci glaciare mari care au durat 10 milioane de ani sau mai mult.

Descoperirea făcută în Africa de Sud, în situri de teren din apropierea graniței cu Eswatini (fostul Swaziland), arată că primii ghețari ai Pămîntului s-au format cu aproximativ o jumătate de miliard de ani înainte de Huronian. Nu știm prea multe despre această perioadă din istoria Pămîntului; atunci cînd ghețarii sud-africani existau, planeta avea aproximativ 1,6 miliarde de ani și găzduia deja forme de viață microbiană, inclusiv unele dintre primele organisme multicelulare. Dar viața mai complexă nu va evolua decît peste un miliard de ani mai tîrziu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?