X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

A fost dezvăluit misterul originii craterelor din Yamal

5 iun. 2021,, 20:30   Ştiinţă şi IT
3200 0

Oamenii de știință ruși au creat un model de formare a craterelor apărute în permafrost ca urmare a emisiilor de metan, transmite RIA "Novosti".


Primul "crater yamalez" a fost descoperit în 2014, în apropiere de depozitul de gaze Bovanenkovsk. De atunci, în Arctica au fost găsite mai multe structuri similare, dar originea lor a rămas un mister.


Una dintre ipotezele principale a fost explozia metanului. Zona permafrostului reprezintă un rezervor natural gigantic de acest gaz, iar din cauza distrugerii treptate a permafrostului cauzat de încălzirea globală, metanul de la adîncime este eliberat și la suprafață izbucnește un val puternic.


Oamenii de știință au investigat craterul din lunca rîului Yerkuta, descoperit în vara anului 2017. La momentul descoperirii, craterul avea o adîncime de 20 de metri și aceeași lățime. În decembrie 2017, ei au selectat în craterul Erkutinsk probe de roci înghețate, gheață subterană și apă, iar după șase luni au efectuat observații cu ajutorul dronelor.


Potrivit oamenilor de știință, craterul s-a format pe locul unuia dintre lacurile uscate, sub care se afla anterior talic. După uscarea lacului, acesta a început să înghețe din toate părțile, ceea ce a cauzat o tensiune care a dus la o explozie puternică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?