X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Craterele imense din Siberia, cercetate cu dronele de oamenii de știință

20 feb. 2021,, 00:00   Externe
3012 1

Fotografierea cu drone, modelarea 3D și inteligența artificială au ajutat oamenii de știință să-și explice ce a produs craterele uriașe din Siberia.

Potrivit CNN, citat de HotNews, aceste găuri sînt legate de schimbările climatice, transmite libertatea.ro.

Un crater masiv a apărut violent în tundra siberiană anul trecut, cînd o puternică explozie de gaz metan a aruncat gheața și stînca la sute de metri distanță și a lăsat o adîncitură circulară. Din 2013 încoace, de cînd a fost repertoriat primul crater, a fost a 17-a gaură care a apărut în peninsulele îndepărtate Yamal și Gyda din Arctica Rusă.

„Noul crater este bine conservat în mod unic, deoarece apa de suprafață nu se acumulase încă în crater cînd am studiat-o, ceea ce ne-a permis să studiem un crater proaspăt, neatins de degradare”, a spus Evgheni Ciuvilin, cercetător principal la Centrul de recuperare a hidrocarburilor al Institutului de Știință și Tehnologie Skolkovo din Moscova.

Cu drona în craterul adînc de 30 de metri A fost, de asemenea, prima dată cînd cercetătorii au reușit să coboare o dronă adînc într-un crater – ajungînd la 15 metri sub pămînt, permițîndu-le să capteze forma cavității subterane în care s-a acumulat metan. Ciuvilin a făcut parte dintr-o echipă de oameni de știință ruși care au vizitat craterul în august 2020. Descoperirile lor au fost publicate în revista Geosciences săptămîna trecută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?