Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Cel mai mare crater de permafrost din lume a început să se topească

24 iul. 2023,, 23:00   Externe
4046 0

Imagini uimitoare, filmate cu drona, au dezvăluit noi informații despre craterul Batagaika, o crăpătură de un kilometru, aflată în Orientul Îndepărtat al Rusiei, care formează cel mai mare crater de permafrost din lume.

În filmulețul publicat de Reuters, doi exploratori se cațără pe terenul accidentat de la baza depresiunii, marcat de suprafețe neregulate și de mici cocoașe, care a început să se formeze după ce pădurea din jur a fost defrișată în anii 1960, iar permafrostul din subteran a început să se topească, provocînd scufundarea terenului, transmite Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

"Noi, localnicii, îi spunem "prăbușirea"", a declarat pentru Reuters Erel Struchkov, locuitor al zonei și explorator al craterului, în timp ce se afla pe marginea craterului. "S-a dezvoltat în anii 1970, mai întîi ca o rîpă. Apoi, prin dezghețarea în căldura zilelor însorite, a început să se extindă".

Oamenii de știință spun că Rusia se încălzește de cel puțin 2,5 ori mai repede decît restul lumii, topind tundra înghețată de mult timp, care acoperă aproximativ 65% din masa continentală a țării și care eliberează gaze cu efect de seră stocate în solul dezghețat.

"Poarta către lumea subterană", așa cum o numesc unii localnici din Republica rusă Sakha, are un nume științific: ”mega-slump”.


Și, deși ar putea atrage turiști, extinderea prăpastiei este "un semn de pericol", a declarat Nikita Tananayev, cercetător principal la Institutul Melnikov Permafrost din Yakutsk.

"În viitor, odată cu creșterea temperaturilor și cu o presiune antropogenă mai mare, vom vedea tot mai multe dintre aceste mega-slumps care se vor forma, pînă cînd tot permafrostul va dispărea", a declarat Tananayev pentru Reuters.

Dezghețarea permafrostului a amenințat deja orașele și localitățile din nordul și nord-estul Rusiei, deformînd șoselele, spărgînd case și distrugînd conductele. Vastele incendii de vegetație, care au devenit mai intense în ultimele sezoane, agravează problema.

Localnicii din Sakha știu de creșterea rapidă a craterului.

"(În urmă cu doi ani, marginea) se afla la aproximativ 20-30 de metri de acest drum. Iar acum, se pare, este mult mai aproape", a declarat Struchkov.

Oamenii de știință nu sunt siguri de ritmul exact în care craterul Batagaika se extinde. Dar Tananayev spune că solul de sub prăbușire, care are o adîncime de aproximativ 100 de metri în unele zone, conține o "cantitate enormă" de carbon organic, care se va elibera în atmosferă pe măsură ce permafrostul se dezgheață, alimentînd și mai mult încălzirea planetei.

"Cu o temperatură a aerului în creștere, ne putem aștepta ca (craterul) să se extindă cu o rată mai mare", a spus el. "Acest lucru va duce la o încălzire din ce în ce mai mare a climei în anii următori".

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?