Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

A fost descoperit cel mai mare crater de pe Pămînt

2 mar. 2022,, 23:30   Mai multe...
7497 0

Un crater în formă de semilună din nord-estul Chinei deține recordul pentru cel mai mare crater de impact de pe Pămînt care s-a format în ultimii 100.000 de ani, transmite Noi.md cu referire la descopera.ro.

Înainte de 2020, un crater de impact a fost descoperit în China, în comitatul Xiuyan din provincia de coastă Liaoning, potrivit unui comunicat al Observatorului Terestru al NASA. Apoi, în iulie 2021, oamenii de știință au confirmat că o structură geologică din lanțul muntos Lesser Xing’an s-a format ca urmare a impactului unei roci spațiale cu Pămîntul. Echipa a publicat o descriere a craterului de impact nou descoperit în revista Meteoritics and Planetary Science.

Craterul Yilan măsoară aproximativ 1,85 kilometri în diametru și s-a format probabil în urmă cu aproximativ 46.000 – 53.000 de ani, pe baza datării cu radiocarbon a cărbunelui și a sedimentelor organice de lac din sit, se arată în comunicatul NASA. Cercetătorii au colectat aceste mostre de sedimente prin extragerea unei carote de foraj din centrul craterului, potrivit Forbes.

Cercetătorii au descoperit fragmente de sticlă în formă de lacrimă

Sub 100 de metri de sedimente de lac și mlaștină stratificate se afla o placă de granit de aproape 320 de metri grosime, granit alcătuit din mai multe fragmente de rocă cimentate împreună într-o matrice, a constatat echipa. Această rocă poartă urme ale faptului că a fost lovită de un meteorit.

De exemplu, fragmentele de rocă prezintă semne de topire și recristalizare în timpul impactului, deoarece granitul s-a încălzit rapid și apoi s-a răcit. Alte fragmente de rocă au scăpat de acest proces de topire și, în schimb, conțin cuarț, care s-a spart într-un model distinct atunci cînd roca spațială s-a prăbușit.


Echipa a descoperit, de asemenea, fragmente de sticlă în formă de lacrimă și bucăți de sticlă, străpunsă de mici găuri făcute de bule de gaz. Ambele caracteristici indică, de asemenea, faptul că acolo a avut loc un impact de mare intensitate.

Un crater din Arizona a deținut recordul

O porțiune din marginea sudică a craterului Yilan lipsește, astfel încît structura geologică pare în formă de semilună de sus, a relatat Global Times. În plus, în octombrie 2021, satelitul Landsat-8 a capturat o fotografie impresionantă a marginii nordice a craterului, iar oamenii de știință investighează acum cum și cînd a dispărut marginea sudică, potrivit comunicatului NASA.

Anterior, Meteor Crater din Arizona a deținut recordul pentru cel mai mare crater de impact cu o vechime mai mică de 100.000 de ani. Acesta are o vechime de aproximativ 49.000-50.000 de ani și măsoară 1,2 km în diametru, scrie LiveScience.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?