X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4162

Zece instituții de învățămînt din Republica Moldova se vor închide

13 aug. 22:17   Societate
6715 0

Zece instituții de învățămînt din Republica Moldova nu își vor mai deschide ușile pentru elevi la 1 septembrie.

Alte 13 școli din raioanele Briceni, Căușeni și Ialoveni vor fi reorganizate prin fuziune sau absorbție, conform deciziilor consiliilor raionale, transmite Moldova1.

Cinci din cele 10 instituții închise sînt din raionul Sîngerei. Este vorba despre trei gimnazii: „Mihai Dolgan” din Copăceni, „Țîplești” din Alexăndreni, „Cozești” din Grigorăuca, și două școli primare-grădiniță: „Bobletici” din Coșcodeni, „Alexeuca” din Cotiujenii Mici, arată datele Ministerului Educației, furnizate la solicitarea Teleradio-Moldova.

În raionul Soroca, trei instituții de învățămînt vor fi închise: școala primară din Parcani, școala primară din Ocolina și subunitatea Țepilova a Liceului Teoretic „Ion Creangă”. Iar în raionul Florești, vor fi lichidate școala primară din Dumitreni și școala primară din Cenușa.

Decizia de a închide mai multe școli din raionul Sîngerei a fost luată din cauza numărului mic de elevi, explică Nicolae Melinti, șeful Direcției Învățămînt. El precizează că școlile cu mai puțin de 50 de elevi „au un deficit bugetar”, iar costurile pentru a menține aceste instituții deschise sînt mari. „Decizia a fost întîmpinată cu reticență de unii părinți, dar am explicat care sînt cerințele și, în cele din urmă, majoritatea au acceptat. Nu se poate asigura calitatea educației cu doar cîțiva elevi în clasă”.


Majoritatea profesorilor din școlile închise vor fi reangajați, după posibilitate și în baza propriilor decizii. Tinerii specialiști vor fi integrați în cîmpul muncii. În cazul profesorilor pensionari, contractele vor fi încheiate, dacă vor fi disponibile locuri de muncă, a mai precizat șeful Direcției Învățămînt Sîngerei.

Transportul elevilor către noile școli va fi gratuit. Ministerul Educației a precizat că este în proces de achiziționare a 69 de microbuze școlare, care vor fi distribuite treptat în funcție de necesități.

Pe lîngă închiderile anunțate, alte 13 școli din țară vor fi reorganizate prin fuziune sau absorbție începînd cu noul an școlar. Cele mai multe dintre acestea, 10, sînt în raionul Briceni, iar restul în Ialoveni și Căușeni.

În anul școlar 2024-2025, un total de 1.074 de instituții de învățămînt din Republica Moldova au înmatriculat copii în clasa întîi. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, 29.777 de copii vor păși pentru prima dată pragul școlii, ceea ce reprezintă aproape 90% din numărul planificat.

Decizia privind închiderea școlilor este criticată în societate. Fostul ministru al educației, Corneliu Popovici este de părerea ca Închiderea școlilor mici aduce prejudicii nu doar educaționale, ci și sociale.

Totodată, Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și fost viceprim-ministru al Republicii Moldova, s-a pronunțat în apărarea păstrării școlilor mici din țară. El a subliniat importanța instituțiilor de învățămînt mici pentru menținerea vieții în zonele rurale.

6
0
1
3
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав