X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Vocea poporului: Este oare eficient învățămîntul online?

1 feb. 2022,, 12:26 (reactualizat 1 feb. 2022,, 17:29)   Societate
3389 2

Învățămîntul online în școlile din Moldova este o tehnologie a viitorului sau o necesitate temporară în condițiile pandemiei?

Echipa Noi.md i-a întrebat pe părinții elevilor cît de eficiente sînt lecțiile online și cît de mult afectează expunerea prelungită la calculatoare sănătatea copiilor.

Nou val al pandemiei cu un număr sporit de infecții cu coronavirus a lovit și sectorul educației. Din 24 ianuarie, elevii iarăși sînt nevoiți să învețe online, în timp ce instituțiile de învățămînt sînt închise pentru carantină. Majoritatea părinților consideră că este destul de dificil pentru elevii din școala primară să își concentreze atenția asupra materiilor școlare în timp ce stau la computer. Adaptarea în clasă, alături de profesor și de alți elevi, este mult mai ușoară, în timp ce acasă sîrguința elevilor și eficacitatea unor ore suferă, deoarece nu toți copiii pot fi activi în timpul lecțiilor online.

De asemenea, mulți părinți observă că folosirea frecventă a gadgeturilor poate afecta sănătatea copiilor, contribuind la înrăutățirea vederii sau stricarea posturii, mai ales că nu se țin lecții de educație fizică, astfel că lipsa completă a exercițiilor fizice poate afecta negativ organismul fragil al unui copil.


„Cît de eficientă este această predare ne va arăta timpul... Procesul de studii cu prezența fizică a copiilor este mult mai eficient. Sînt mamă a unui elev de clasa a II-a. Primul an de studii în școală și al doilea acum, online, sînt total diferite. Faptul că profesorii noștri încearcă să creeze un proces de studii bun, cred că va avea un rol important... Aș dori ca copiii să meargă în continuare la școală. Să nu stea în fața ecranelor care le afectează vederea, percepția. Copiii ar trebui să iasă, să comunice...”.

„Sînt mama a unui elev de clasa a IV-a. În clasa a IV-a copiii sînt mai conștienți, dar tot e destul de greu să stea în fața monitorului. Sînt foarte îngrijorată pentru spatele copilului meu, pentru vederea lui... Aș vrea ca copilul să aibă posibilitatea să comunice cu colegii de clasă și să practice educația fizică... Dirigintele nostru foarte bine a organizat grupul, practic nici un elev nu rămîne fără atenție”.

„E greu cu copiii din clasa I. Sînt lăsați acasă singuri. Nu avem timp să stăm acasă. Ne străduim, avem încredere în copii...”.

„Pauze foarte scurte. Copilul este foarte obosit, nu reușește nici să mănînce normal, nici să se odihnească, să se relaxeze...”.

Părinții elevilor menționează că trebuie să petreacă mai mult timp cu copilul lor pentru a-i ajuta pe profesorii care nu pot fi încă prezenți lîngă copii. De asemenea, mulți elevi au nevoie să comunice cu colegii lor și le este foarte dor de instituțiile lor de învățămînt.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?