Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

Valeriu Mija: "Noi nu ne înarmăm, noi ne modernizăm"

29 iun. 10:30   Societate
3273

Republica Moldova intenționează să-și modernizeze armata și să primească fonduri din partea partenerilor occidentali pentru a-și proteja spațiul aerian, precum și pentru a se proteja împotriva tancurilor, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Apărării al Republicii, Valeriu Mija.

"Noi nu ne înarmăm, noi ne modernizăm - acestea sînt lucruri diferite, avem echipament sovietic care este potrivit mai mult pentru strategiile din secolul XX, prin urmare, încă în 2018, în Strategia Națională de apărare a fost introdus planul de modernizare a armatei pentru a asigura mobilitatea acesteia, a crește nivelul de foc, a oferi protecție împotriva tancurilor și a proteja spațiul aerian", a declarat Valeriu Mija la TVR Moldova.
Potrivit lui, Moldova nu are o industrie militară, de aceea țara este nevoită să ceară ajutor de la Occident.

"În condițiile în care bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 50 de milioane de dolari, ajutorul extern în valoare de 40 milioane și 7 milioane de euro este substanțial. Trebuie să înțelegem că asistența va fi bilaterală – din partea țărilor care au produc tehnică militară", a adăugat Valeriu Mija.

Anterior, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat într-un interviu acordat The Telegraph că Marea Britanie și alte țări NATO discută posibilitatea furnizării de arme Moldovei. Potrivit acesteia, această măsură vizează protejarea țării de presupusa "amenințare de invazie" din partea Rusiei. Disponibilitatea de a oferi asistență militară a fost exprimată și de reprezentanții Statelor Unite și de șeful Consiliului European, Charles Michel. Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat reporterilor că pentru Moscova, intențiile NATO de a furniza arme Moldovei ridică multe semne de întrebare.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав