X 
Arşiţa stiri: 180
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Un sistem de alertă ar putea exista în Moldova abia în 2026

14 iun. 12:00   Societate
3541 0

Un sistem de alertă care ar avertiza cetățenii despre fenomene meteo extreme sau alte situații de urgență, similar celui existent în România, dar și în alte state UE ar putea exista Moldova abia în 2026.

Despre asta anunța anterior minstrul de Interne, Adrian Efros. În prezent are loc abia studiul de fezabilitate care ar urma să fie gata pînă în 2025.

Așa funcționează sistemul Ro Alert. Astfel toți cetățenii români sînt informați, cu ajutorul unui mesaj pe telefon, despre o situație de urgență.

Iuliana Maraniuc, reeporter PRO TV: "Astfel de situații pot fi calamități naturale, fenomene meteo extreme, inundații de mari proporții sau dezastre de origine umană. Mesajele ajung la cetățeni cu ajutorul operatorilor de comunicații mobile care transmit în mod automat mesajul de averizare."

Iar în cazuri de avertizări meteo sau alte alerte, cetățenii își pot instala și o aplicație mobilă. La noi însă, un sistem similar de alertă se lasă așteptat. Proiectul de fezabilitate a sistemului MD Alert, pe care ar urma să îl aibă țara noastră, a fost lansat în luna februarie a acestui an. Se întîmpla la scurt timp după ce în urma ninsorilor puternice, două persoane au decedat în mașina blocată în nămeți. Pînă în 2025 însă este clar că nu vom avea aest sistem de alertă, despre care vorbesc autoritățile. Asta pentru că sîntem abia la etapa studiului de fezabilitate.


Liliana Pușcașu, purtătorul de cuvînt al IGSU: "Este la etapa de elaborare a acestui studiu pentru alegerea tehnologiilor potrivite în domeniul respectiv. De asemenea, alegerea companiei cu experți care să facă studiul, să recepționăm ofertele și să selectăm compania care urmează să efectueze acest studiu." Studiul ar urma să fie finalizat pînă în februarie 2025. Nu este clar însă cînd va fi lansat sistemul propriu-zis MD-Alert.

- Informația despre apropierea intemperiilor a fost publicată și a fost disponibilă în toate sursele, societate a fost în mare parte informată. Dacă nu era așa, exista riscul să fie mai multe cazuri tragice sau mai multe consecințe în acest sens.'

Anterior însă, ministrul de Interne declara că în 2026 moldovenii ar putea deja primi notificări legate de situațiile de urgență. Potrivit unui comunicat al IGSU, Sistemul MD – ALERT va permite difuzarea mesajelor pentru avertizarea și alarmarea populației în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor, prin intermediul infrastructurii rețelelor operatorilor de comunicații mobile, dar și altor mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare. Țara vecină beneficiază de un astfel de sistem de cîțiva ani deja.

1
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав