Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

În R. Moldova va fi introdus sistemul de avertizare MD-Alert

29 feb. 07:05   Societate
3325 0

În Republica Moldova va fi introdus sistemul de avertizare MD-Alert, similar celui din România, RO-Alert.

Astăzi a fost lansată, prima etapă, cea de realizare a proiectului de fezabilitate. Sistemul va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmare a populației în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"Aşa funcţionează sistemul RO Alert din România, sistem pe care şi-l doreşte şi R.Moldova.

Conform tehnologiei, într-o situație excepțională, populația ar putea recepționa un mesaj de avertizare pe telefonul mobil, indiferent de operator, într-un timp foarte scurt."

"Pentru unele dezastre naturale ar fi şi pentru alte situaţii neplăcute, pentru ca oamenii să fie pregătiţi din timp."


"E necesară, întrucît trăim într-o zonă atît de activă seismic. Suntem aici alături de munţii Vrancea şi ce mai avem pe aici."

Studiul de fezabilitate urmează a fi realizat in următoarele 12 luni, perioada în care se vor obţine toate documentele necesare pentru a construi sistemul.

VICTOR GORCA, şef, Direcţia înştiinţare, sisteme informaţionale şi comunicaţii, IGSU: Vom avea un studiu de fezabilitate, vom avea o documentaţie tehnică de proiect, vom avea nişte documente de licitaţie pentru a achiziţiona următorul sistem. Din experienţa altor ţări, din moment ce există finanţare, implimentarea sistemului poate dura pînă la un an şi jumătate.

VLADISLAV COJUHARI, secretar general adjunct, Ministerul Afacerilor Interne: Implimentarea acestui sistem de avertizare timpurie este deosebit de important pentru un standart a priori pentru noi ca ţară, ca să fim racordaţi la acele principii şi standarde europene.

Proiectul este finanţat 92 % de Uniunea Europeană şi 8% de Republica Moldova.\ALEXANDRU OPREA şef, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: Conştientizăm această necesitate, nu de anul trecut sau de anul acesta. Noi o conştientizăm de foarte mult timp. Problema era că nu aveam acoperire financiară pentru a putea trece la etapele de implimentare. Uite că acum cu ajutorul Uniunii Europene şi îi mulţumesc pe această cale, am putut să trecem la primul pas practic pentru a putea avea şi în Republica Moldova, un sistem eficient.

Potrivit studiilor, la nivel mondial este un trend ascendent al dezastrelor. Dacă la începutul anilor 1940 se înregistrau în medie opt dezastre pe an, în ultimul deceniu este o medie de 300 de dezastre, adică o creştere de 40 de ori.

6
2
1
4
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?