Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Un nou caz de pestă porcină în raionul Briceni

17 feb. 17:45   Societate
1501

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat despre identificarea unui caz de pestă porcină africană, înregistrat pe teritoriul raionului Briceni, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

„Pe 15 februarie 2022, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la patru mistreți, găsiți morți, în extravilanul localității Cotiujeni, raionul Briceni, în proximitatea exploatației de porcine, care a fost afectată de pesta porcină africană în decembrie 2021”, indică ANSA.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineţ (cu raza de acoperire a raionului Briceni) a demarat ancheta epidemiologică şi întreprinde măsuri de combatere și eradicare a acestui focar, conform prevederilor legislației. În jurul focarului a fost definită zona infectată de virusul pestei porcine africane înregistrate la mistreți şi arealul localităţilor din această zonă. Totodată, a fost definită zona de monitorizare şi arealul localităţilor din această zonă.

Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele respective, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar, conform ANSA.

Pe data de 31 decembrie 2021, la Cotiujeni a mai fost depistat un caz de PPA care a fost eradicat. La fel, pe tot parcursul anului 2021 şi în luna ianuarie 2022 în ţările din regiune au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici şi mistreţi.


ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranţa alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor ori a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

„Solicităm şi populaţiei să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii mărfii în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, conchide ANSA.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав