Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Transparență sau trucare? Părerile moldovenilor despre licitațiile de la Aeroportul Chișinău

22 mai. 11:26   Societate
2778 0

Conform unui sondaj recent efectuat de IMAS în cadrul „Barometrului socio-politic”, cetățenii Republicii Moldova au exprimat opinii diverse cu privire la licitația pentru spațiile comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, anunță Noi.md

Astfel, sondajul arată că 55% dintre respondenți consideră că licitația pentru spațiile comerciale este o licitație trucată, prin care se încearcă ca firma câștigătoare să fie declarată compania care convine celor aflați la putere.

Pe de altă parte, 28% dintre cei chestionați cred că licitația este corectă și transparentă, în timp ce 17% nu au răspuns sau nu au o opinie clară în acest sens.

Amintim că AIC organizează o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit pînă la 15 aprilie 2024.


Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?