Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tiraspolul anunță ca în scurt timp își vor relua activitatea uzinele de la Rîbnița și Rezina

5 dec. 2022,, 07:12   Societate
1181 0

Așa-zisul ministrul al economiei din regiunea separatistă transnistreană, Serghei Obolonik, a anunțat că va fi reluată activitatea Uzinei de la Rîbnița și a celei de Ciment de la Rezina, după ce Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES, transmite novostipmr.com.

„Deși am primit 5,7 milioane de metri cubi de gaz, ținînd cont de exportul de energie electrică, aceasta este totuși o cantitate mică, insuficientă”, a mai spus Obolonik.

„Este important ca acum populația să trateze resursele energetice foarte rațional și atent, pentru că, deși am primit 5,7 milioane de metri cubi de gaz, ținînd cont de exportul de energie electrică, aceasta este totuși o cantitate mică, insuficientă.

Prin urmare, desigur, va trebui să căutăm în continuare căi de ieșire, precum și modalități de a distribui rațional resursele disponibile de gaz și electricitatea generată”, a spus Obolonik.

Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, se duc discuții privind extinderea contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023, a anunțat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.


Centrala de la Cuciurgan a oprit livrările de curent către malul drept în noiembrie, după ce au fost micșorate volumele de gaz pentru regiunea transnistreană.

Între timp, Moldova a cumpărat energie pe piața externă și din România, la prețuri mult mai mari, ceea ce a determinat furnizorii să ceară creșterea tarifelor pentru consumatori.

Facturile la energia electrică pentru moldoveni s-au dublat, între timp, după ce tariful a ajuns la aproape 6 lei pentru 1 kw/h.

„Zgomot, mult zgomot”, astfel a comentat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, valul de critici, după anunțul de ieri privind semnarea contractului cu MGRES. Ulterior, oficialul a venit totuși cu explicații. Vicepremierul a menționat că obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng. Totodată, malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. „Să fie clar, nu susțin chemările la idei precum că trebuie să închidem cu totul gazul malului stâng. Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane, pentru toți cetățenii țării noastre”, a mai spus Spînu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?