COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Tinerii pictori din Moldova (Foto)

Tinerii pictori din Moldova (Foto)

Arina Burghiu este elevă în clasa a VIII-a „B" a Liceului Mihai Grecu de la Chișinău, nepoata celebrului regizor și scriitor moldovean Iacob Burghiu și a cîntăreței de operă Svetlana Burghiu.

Arina frecventează și Școala de Arte Alexei Stîrcea, specialitatea Instrumente de percuție și pian. Es este pasionată de compoziție și aranjament muzical.


Oferim cititorilor noștri un scurt interviu cu pictorița începătoare.

-Arina, ce înseamnă arta plastică pentru tine?

- Este una dintre limbile de comunicare cu oamenii, de autoexprimare.

- Una dintre limbi? Există și altele?

- Da, limba muzicii. Studiez muzică la Școala de Arte Alexei Stîrcea, specialitatea de Instrumente de percuție și pian. Fac ore de compoziție cu Oleg Petrovici Negruța. Am compus deja o melodie pe care am numit-o „Cînd nu ești lîngă mine" și am dedicat-o verișoarei mele care locuiește în altă țară.

-Arina, cum reușești să faci totul la timp?

-Cînd mă întorc de la școală, principalul lucru este să-mi fac temele și după aceea pot să desenez, să cînt la fono sau tobe, apoi să mă întorc din nou la pînză. Am mulți prieteni cu care comunic zilnic prin rețelele de socializare, uneori mergem la o plimbare. Sînt complet cufundată în lumea artei și aceasta este calea mea.

- Cum crezi, de ce ai o astfel de cale?

- Bănuiesc că acestea sînt genele bunicilor mei creativi. Bunicul meu este scriitorul și regizorul Iacob Burgiu, iar bunica mea este cîntăreața de operă Svetlana Paikova-Burghiu.

- Arina, cînd ai început să desenezi?

- Nu-mi amintesc ... Prima mea lucrare, pe care mama mea a apreciat-o, a pus-o în ramă și a prezentat-o tatălui meu, a fost realizată la 2,5 ani.

- Mama este criticul tău?

- Mama este inspiratorul și partenerul, iar tata este apreciatorul meu. Mama la fel pictează, uneori, împreună creăm tablouri de interior în patru mîini. Avem o uniune creativă, am realizat o pagină de Facebook, pe care am numit-o „B-art studio", unde ne expunem lucrările.

- Ce perioade în arta plastică sînt aproape de tine? Și ce artiști din aceste perioade îți plac?

- „Arta contemporană" este cea cu „vocea" căreia acum vorbește lumea artei. Subiectul „contemplare și protest" este aproape de mine. Și admir toate perioadele de artă plastică. Îmi amintesc că în frageda copilărie am fost surprinsă de „arta naivă" a Fridei Kahlo, apoi de postimpresionismul lui Van Gogh, suprarealismul lui Salvador Dali.

- Arina, care este visul tău?

- Visul meu este să deschid un studio de artă, să unesc oameni creativi, pictori, sculptori, designeri, muzicieni, astfel încît să poată crea și susține master-clase, să organizeze expoziții și seri creative.

20XX

Flori

Tu ești gama

Un somn la Vatici

Pustietate

Portret Vincent Willem van Gogh

Fără semnal

Vara mea

Lămîi

Chipuri de suflete nevinovate

După hotar

Dacă lacrimile mele ar fi vin

Miracol

Avatar

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load