X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 147
Transnistria stiri: 1457

Testele de la examen s-au scurs pe Internet: ce declară Ministerul Educației

12 iun. 10:45   Societate
5352 0

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat după ce pe un canal de telegram au fost publicate poze cu testele de examen la matematică și limba de stat (clasa IX) și rezolvarea acestora, anunță Noi.md

Imaginile au apărut în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației în vigoare.

MEC menționează că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățămînt de unde au avut loc scurgerile de informații. A fost dispusă o anchetă de serviciu, materialele fiind transmise către Inspectoratul General de Poliție. Subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene, transmite Noi.md.

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele administrate în examene”.

Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, pînă la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia.


Candidaţii care sînt surprinşi copiind sau transmiţînd soluţii cu privire la rezolvarea subiectelor, sînt eliminaţi de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică. Candidaţii respectivi pot susţine repetat examenul în sesiunea suplimentară.

Persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului (furnizarea soluţiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalităţi de fraudare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului) sau manifestă neglijenţă în exercitarea atribuţiilor (tolerarea acţiunilor sau intenţiilor de încălcare a prevederilor prezentului regulament) sînt sancţionaţi cu destituirea din funcție.

1
4
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав