Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Un campion nu a renunțat la visul de a da BAC-ul, chiar și la 34 de ani

11 iun. 16:45   Sport
10810 0

Campion european și vicecampion mondial la Taekwondo, Ion Iliescu susține acum Bacalaureatul. A avut o copilărie grea și a abandonat studiile când avea 10 ani. Sportul l-a ajutat să-și învingă destinul și să revină la școală. După liceul seral, vrea să meargă la Universitatea de Educație Fizică și Sport.

Ion Iliescu are 34 de ani și este sportiv de performanță, dublu campion erupean și vicecampion mondial la Taekwondo. În această vară, de rînd cu ceilalți 18 800 de cndidați, el susține examenele de bacalaureat. Primul examne, la Limba de stat l-a susținut pe 7 iulie, la Liceul ”George Meniuc” din Chișinău, notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.

”Mă simt bine, emoțiile sînt pozitive. Am așteptat această zi de 4 ani și cu această ocație vreau să mulțumesc la toți profesorii care au investit cunoștințele lor în mine. Este ceva deosebit, pentru că așa lucruri nu le ai oricînd, mai ales la vîrsta care o am și este ceva plăcut”, a povestit Ion.

Sportivul a învățat la Liceul seral Nr.1 și timp de 4 ani a venit zilnic de la Telenești la Chișinău la ore.


Ion este căsătorit și are trei copii. Familia l-a susținut atunci cînd a decis să-și reia studiile.

”Eu m-am bucurat și l-am încurajat. I-am spus: Ion, tu trebuie să mergi. O să reușești!Este, într-adevăr, un efort foarte mare. Dacă alții sînt în oraș și le este mai ușor, atunci pentru noi este mult mai greu, implică un efort foarte mare și din parea lui: familie, trei copii, casă și, știți, la pămînt întotdeauna este de lucru. Cînd este un moment, noi întotdeauna ne rugăm, zic: ”Doamne, ajută-ne!”, a spus Maria Iliescu soția sportivului.

Ion a abandonat școala cînd avea 10 ani, după ce tatăl lui a murit, iar mama a plecat peste hotare pentru a putea întreține copiii.

”Mamei i-a fost greu să ne întrețină. Uneori adormeam flămînzi. Alteori, mergeam cu ciorapii rupți sau îi întorceam invers, pentru că nu aveam posibilitate să cumpărăm alții. Iarna lemne nu aveam, trebuia să mergem în pădure să aducem noi singuri. Eram copii mici de 7,9 și 11 ani. Așa am început să nu mai merg la școală. La școală am învățat numai pînă în clasa a VI-a. A fost o perioadă mai dificilă în viața noastră, pentru că tata nu se implica în viața noastră, mama era mai mult peste hotare. Apropo, tata a murit tot cînd aveam 10 ani”, a povestit sportivul.

Ca să țină piept greutăților, a încpeut să practice taekwondo, la antrenamente a întîlnit-o pe soția lui. De atunci, au adunat împreună peste 200 de medalii, de la competiții naționale și internaționale. Acum Ion este și antrenor de taekwondo la Telenești.

Președintele Federației de Taekwondo a insistat ca Ion să-și continue studiile, ca să poată antrena în continuare copii.

”Cineva a sunat la direcția de învățămînd și a spus: Cum poate băiatul acesta care a păscut oile, care a învîțat doar 6 clase la școală să facă antrenament în școală. Și atunci cei de la direcția de învățămînt o interzis directorilor de școală să facem antrenamente în săli”, a spus Ion.

Sportivul este sigur că va lua Bacul. După ce va absolvi liceul, vrea să meargă la Universitatea de Educație fizică și sport.

”Avem nevoie de studii, fără ele sîntem limitați în toate activitățile. Vreau s-i încurajez pe toți ceilalți care poate au avut și ei situații dificile în viață. Niciodată nu este prea tîrziu. E bine să începi chiar și la o vîrstă înaintată. Eu am 34 de ani și nu cred că am venit prea tîrziu la școală”, a povestit sportivul.

Peste 100 de persoane care au învățat la Liceul Seral NR.1, vor da bacalaureatul în acest an. Aceștea au vîrsta cuprinsă între 18 și 49 de ani.

”Sînt, de regulă, militari, meme cu copii, chiar și cei care s-au întors de peste hotare și își continuă studiile depășind vîrsta de 18 ani, vin la liceul seral. Alții au nevoie și să muncească. Am avut familii unde persoana mai întreținea și doi sau trei frățiori și a fost nevoită să se transfere de la învățămîntul de zi la învățămîntul de seară și astfel, ei își realizează și visul de a învățat și de a se putea întreține”, a spus Nina Cojocari, directoarea Liceului seral NR.1.

În Republica Moldova sînt două Licee serale, ambele se află în Chișinău.

8
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?