Spre deosebire de țînțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții, țînțarul tigru înțeapă în timpul zilei și poate provoca inflamații intense și chiar pot transmite boli virale deosebit de grave. În context, specialiștii ANSP vin cu mai multe recomandări, notează Noi.md cu referire la tv8.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, schimbările climatice crează condiții favorabile pentru modificarea numărului de specii de țînțari tradiționali pentru Regiunea Europeană și răspîndirea unor specii noi. Una dintre acestea este Aedes albopictus, numit în mod obișnuit țînțarul tigru asiatic, o specie invazivă de țînțari originară din zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est și care s-a răspîndit rapid în unele zone ale Europei.
Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), această specie circulă deja în: Suedia, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Franța, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Portugalia, Spania, România, Grecia, Italia și Malta.
Principala cale de răspîndire a acestui țînțar este deplasarea transfrontalieră a mărfurilor și bagajelor. Spre deosebire de țînțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, țînțarul tigru este mai silențios și diurn – înțeapă în timpul zilei, în special dimineața și seara.
Se întîlnesc mai mult în zonele umbrite, zboară mai jos și înțeapă, mușcătura fiind mai dureroasă decît a unui țînțar tradițional. Pe lîngă disconfortul apărut în urma înțepăturii care poate provoca iritație ușoară, pînă la inflamație intensă, acești țînțari mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precum: febra Denga, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile, encefalita ecvină.
Debutul acestor maladii este asemănător gripei, dar poate avea o evoluție gravă, în unele cazuri – fatală.
În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile, în anul 2019.
Pentru a ne proteja de înțepăturile de țînțari, specialiștii ANSP recomandă purtarea îmbrăcămintei cu mîneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate și evitarea locurilor cu un număr mare de țînțari, minimalizarea plimbărilor în timpul nocturn.
De asemenea se recomandă utilizarea substanțelor chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) la aflarea în aer liber, dar și efectuarea lucrărilor de dezinsecție la necesitate: vegetația din preajma bazinelor acvatice, locurile unde sînt deșeuri menajere.
O soluție ar fi și montarea plaselor antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țînțarilor, periodic verificînd integritatea acestora; acoperirea/îndepărtarea containerelor cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel se va preveni înmulțirea țînțarilor care î-și depun ouăle în apa stătătoare; îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țînțarii.
Adăuga comentariu