Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Tariful pentru lumină ar putea ajunge la 3 lei pentru unii consumatori

25 ian. 2022,, 09:00   Societate
3909 3

Compania Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord), cu capital de stat, solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la curentul electric cu peste un leu pentru un kWh, adică cu peste 50%.

Potrivit solicitării, calculele prețurilor au fost efectuate „în vederea acoperirii costurilor și cheltuielilor reale, în conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune și furnizorul serviciului universal”, transmiteMold-street.com.

FEE Nord susţine că cererea de majorare a preţurilor este determinată de patru factori de bază:

  • Volum de energie prognozat și costul ei, reieșind din contractele existente încheiate cu producătorii/furnizorii de energie electrică, și evoluția prețului de tranzacționare.
  • Cheltuielile suportate pentru achitarea serviciului de transport și distribuție a energiei electrice, conform tarifului existent.
  • Costurile și cheltuielile strict necesare pentru desfășurarea activității reglementate de furnizare a energiei electrice actualizate, reieșind din indicele prețurilor de consum din Republica Moldova, indicele de modificare a numărului locurilor de consum ale consumatorilor finali deserviți și indicele prețurilor de consum.
  • Devierile tarifare formate în anul 2021.

Calculele FEE Nord arată că, pentru anul 2021, s-au format devieri financiare negative de peste 33 milioane lei.

În consecinţă, compania solicită aprobarea următoarelor prețuri de furnizare a energiei electrice, diferenţiat în funcţie de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali, pentru anul 2022:
- la punctele de intrare în reţelele electrice de transport de la 101 la 203,14 lei pentru un kWh;
- la punctele de ieşire din reţelele electrice de transport de la 115 la 217,64 lei pentru un kWh;
- consumatorilor finali, ale căror instalaţii sînt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) de la 143 la 245,64 lei pentru un kWh;
- consumatorilor finali, ale căror instalaţii sînt racordate la reţelele electrice de distribuţie de joasă tensiune (0,4 kV) de la 204 la 306,64 lei pentru un kWh.


Anterior, o solicitare de ajustare a tarifelor la energia electrică a depus Premier Energy, pe care vicepremierul Andrei Spînu a calificat-o drept nejustificată.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?