X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sturza: „Prețurile cresc atunci cînd există spaimă și scad atunci cînd este euforie”

16 mar. 2022,, 08:30   Societate
2837 0

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a generat în Republica Moldova un deficit de carburanți de 30% din necesar.

Exponenţii ANRE spun că majorarea preţurilor la carburanţi, are efect negativ în special în state ca Republica Moldova, care nu au producţie proprie şi importă produsele petroliere. Fostul premier moldovean Ion Sturza anticipează o scădere a prețurilor în următoarele cîteva săptămîni.

„Prețurile au atins un maximum săptămînile trecute de aproximativ 130 dolari pe baril pe piața Brent și acum au început să scadă semnificativ, astăzi s-au dus sub 100 de dolari barilul”, a spus Sturza.

Potrivit lui, în țara noastră nu este și nu va fi nicio deficit de produse petroliere.

”Nu va fi! În România funcționează la capacitate maximă astăzi trei rafinării, care sumar au o capacitate de 7-8 milioane de tone de produse, ceea ce este mult peste necesarul de consum în România și aproximativ un milion de tone se duce la Marea Neagră și cam 600.000 de tone vin către Republica Moldova. Rețelele din Republica Moldova sînt cuplate la rafinării din România, sînt parte a rafinăriilor și a companiilor mari petroliere din România și nu vom rămînea fără de carburanți”, a declarat fostul premier.


Totodată acesta a prognozat că în următoarele două săptămîni prețul ar trebui la pompă să scadă între 10 și 20%.

„Eu am fost în industria aceasta mulți ani și m-am învățat să o analizez tehnic. Bineînțeles că ea este influențată și de multe evenimente politice, strategice, geostrategice, de bîrfe, de tot felul de lucruri care pînă la urmă se transpun în prețuri. Orice piață poate fi analizată din considerente fundamentale, cu algoritmi, cu tot felul de instrumente, dar există și o experiență empirică, inclusiv a mea – prețurile cresc atunci cînd există spaimă și scad atunci cînd este euforie. În cazul de față vorbim despre panică, spaimă, care în mare măsură au mișcat prețurile la carburanți și, respectiv, au alimentat panica și în alte sectoare. Ce se întîmplă acum, dacă e să revenim la o analiză tehnică sau pragmatică? Prețurile au atins un maximum săptămînile trecute de aproximativ 130 dolari pe baril pe piața Brent și acum au început să scadă semnificativ, astăzi s-au dus sub 100 de dolari barilul”, a spus Sturza.

Acesta spune că în a doua jumătate a anului prețurile vor continua să scadă.

„Înainte de a intra în emisie cu Dvs., m-am uitat pe ultimele analize Bloomberg. Pentru mine, Bloomberg este o referință de analiză în domeniul businessului, în special în piața energetică. Așteptările pentru partea a doua a anului acesta sînt de 50 dolari/baril. Acest lucru nu-l spun eu, îl spun analiștii consacrați și aceasta este o țintă de orientare pentru cei din industrie. Lucrurile se întîmplă din mai multe considerente, sînt și factori obiectivi, cum ar fi consumul relativ redus, o recuperare mai slabă în China, consumul care a căzut din pod, se așteaptă volume adiționale din Venezuela”, a spus Sturza.

Potrivit omului de afaceri, sînt lucruri obiective care se pot calcula matematic, dar sînt și lucruri subiective, geopolitice.

”Se pare că se repetă scenariul din 2014, cînd lumea civilizată a vrut să pedepsească Rusia după invazia în Crimeea și a prăbușit prețul pînă sub 50 de dolari, un preț foarte dureros pentru Federația Rusă. Și această coincidență, una structurală legată de piața de petrol, și această influență geopolitică poate să ducă la o scădere esențială a prețului. În plus, avantajul regiunii noastre și al Republicii Moldova – și aici o spun cu anumite rezerve totuși sau un fel de semi-glumă –, astăzi este un surplus enorm de produse petroliere și petrol în regiune, în Rusia, Bielorusia, care se vinde cu un mare discount de la piețele internaționale – 20, 30, chiar și mai mulți dolari la baril, ceea ce înseamnă la tonă 120-140 de dolari. Eu cred că aceste volume vor ajunge inclusiv pe piața moldovenească într-o formă sau alta, așa cum astăzi sau pînă la război ajungeau merele noastre în Bielorusia, în Rusia sau prin Abhazia ori prin Osetia de Sud vinurile noastre în vrac ajungeau în Federația Rusă. Nu vreau să deschid parantezele, dar va fi și acest fenomen ca în Republica Moldova să fie volume sub cotațiile pieței, nu-i exclus. Ceea ce pot să vă spun cu certitudine e că nu este și nu va fi nicio penurie sau deficit de produse petroliere. Nu va fi! În România funcționează la capacitate maximă astăzi trei rafinării, care sumar au o capacitate de 10 milioane de tone de produse, ceea ce este mult peste necesarul de consum în România și aproximativ un milion de tone se duce la Marea Neagră și cam 600 de mii de tone vin către Republica Moldova. În plus, rețelele din Republica Moldova sînt cuplate la rafinării din România, sînt parte a rafinăriilor și a companiilor mari petroliere din România și nu vom rămînea fără de carburanți”, a spus Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?