X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Specialiștii, despre sănătatea animalelor în condiții de vreme rece

27 noi. 2023,, 18:30   Societate
1883 0

Pentru a înfrunta temperaturile reci, animalele din curte trebuie să beneficieze de toate condițiile, atît din punct de vedere nutrițional, cît și al adăpostului, notează Noi.md.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un șir de recomandări pentru fermieri, crescătorii de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii tîrgurilor în care se comercializează sau se expun animalele vii.

Recomandări pentru deținătorii de animale:

-Animalele trebuie adăpostite și ferite de curenții puternici de aer rece și precipitații, fără a fi închise ermetic în grajduri.

-Iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.


-Adăposturile trebuie să fie amenajate astfel încît animalele să aibă acces liber atît în încăpere, cît și afară.

-Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă.

-Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de pînă la 10%.

-Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și de furajare, în mod special, instalația de adăpare, avînd în vedere riscul de îngheț al acesteia.

-Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a generatoarelor de energie electrică.

Recomandări pentru transportatorii de animale vii:

-Sa nu efectueze transportări de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vînt puternic sau căderi masive de zăpadă.

-Să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni.

-Înainte de a porni la drum, să verifice dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport și dacă animalele sînt asigurate pe întreaga durata a drumului.

-Să verifice traseul înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport.

Dacă, din cauza intemperiilor, se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sînt obligați să anunțe de urgență primăria sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din regiune, pentru a fi luate măsurile necesare.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?