X 
Cutremure stiri: 505

Cum procurăm ouă pe timp de caniculă: Recomandările specialiștilor

22 iul. 15:15   Societate
8692 0

Ouăle fac parte din categoria produselor ușor perisabile, care necesită a fi depozitate la temperaturi speciale și consumate în termenul optim stabilit. Perioada caniculară reprezintă un risc de infectare a ouălor cu bacterii periculoase precum Salmonella, dacă acestea se păstrează la temperaturi ridicate, notează Noi.md.

În acest context, specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintesc despre condițiile de transportare, păstrare și comercializare a ouălor.

Astfel, ouăle se pot comercializa doar în spații/locuri autorizate sanitar-veterinar pentru funcționare, ferite de razele directe ale soarelui, în condiții de temperatură adecvate, recomandat +5 +180 C.

Înainte de a procura și de a consuma acest produs alimentar, cetățenii sînt îndemnați să examineze cu atenție:

-Aspectul exterior a ouălor: Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros specific;


-Termenul de valabilitate a ouălor: Constituie 28 de zile de la data ouatului;

-Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător. Marcajul este format din: codul întreprinderii de producere; data durabilității minimale (ziua, luna și anul - dată pînă cînd produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice);

- Atenţie la ștampilă! Evitați procurarea ouălor, fără inscripție sau fără ștampila clar vizibilă;

-Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate.

Totodată, spcialiștii de la ANSA spun că ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici:

- coaja este lucioasă;

- spațiul cu aer este mare;

- albușul are vîscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos);

- ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început - au miros de hidrogen sulfurat.

Totodată, ANSA informează consumatorii că gospodării/persoanele fizice care întrețin pe lîngă casă pînă la 200 de păsări, pot comercializa surplusul de ouă în piețe agricole și alte locuri autorizate, deținînd un carnet de sănătate, care se eliberează gratuit de către medicii veterinari ai ANSA. Fiecare consumator este în drept să solicite acest document de la vînzătorii de ouă.

Procurarea produselor alimentare din locuri neautorizate, facilitează dezvoltarea comerțului stradal, iar consumătorii își asumă riscuri, pe propria răspundere.

7
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав