Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sondaj: Cîte procente din populație sînt de acord cu gradul de vulnerabilitate atribuit

25 noi. 2023,, 16:40   Societate
7470 0

42% din respondenții unui studiu realizat de IData consideră că în sezonul de încălzire 2022-2023 le-a fost atribuit incorect gradul de vulnerabilitate raportat la veniturile pe care le-au avut și consideră că ar fi trebuit să obțină o compensație mai mare. 55% sînt de acord cu gradul de vulnerabilitate atribuit.

Studiul a fost efectual la comanda Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și prezentat în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Veronica Ateș, vicedirector executiv IData, a declarat că 86% dintre respondenții sondajului au spus că au beneficiat de compensații, iar 24% au negat acest lucru. 52% din cei care nu au beneficiat de compensații nici nu au aplicat la program, peste 20% au spus că au primit refuz. 12% conștient nu au aplicat deoarece consideră că sînt categorii de populație mai vulnerabile decît ei, 10% din respondenți au estimat că nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de vulnerabilitate deoarece au venituri mari.

Circa 40% dintre respondenți au spus că le-a fost ușor sau foarte ușor să se înregistreze în program. Pentru 10% a fost greu sau foarte greu. Mai mult de jumătate din respondenți au ales să se înregistreze în program direct pe site, fără ajutor. Alții au făcut-o prin intermediul unui asistent social sau prin bibliotecar.


Pentru circa 65% din respondenți informațiile de pe site-ul compensații.gov.md au fost clare sau foarte clare, pentru 24% nici clare nici neclare, iar pentru circa 9% au fost neclare sau foarte neclare.

Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS, a remarcat că studiul arată că oamenii au apreciat programul de compensații, dar au existat și obiecții, au fost prinse orice disfuncții tehnice. Totodată, crede că informația oficială trebuie prezentată într-un limbaj accesibil pentru populație, inclusiv pe rețelele de socializare.

Datele au fost colectate prin metoda față în față, pe un eșantion de 1130 de respondenți cu vîrsta de peste 18 ani. Eșantionul este reprezentativ la nivel național cu o eroare maximă de eșantionare de 2,9%. Datele au fost culese în perioada 16 august – 5 septembrie.

2
5
1
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?