COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Societatea civilă cere renunțarea la vaccinul obligatoriu contra cancerului de col uterin

Societatea civilă cere renunțarea la vaccinul obligatoriu contra cancerului de col uterin

Reprezentanţii a trei organizaţii nonguvernamentale solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la promovarea vaccinării obligatorii a fetelor de zece ani cu vaccinul Gardasil, contra virusului papiloma uman, pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Aceştia spun că populaţia nu ar fi informată obiectiv privind efectele şi posibilele reacţii adverse ale acestui vaccin şi vor să se revină la situaţia iniţială, cînd vaccinul era administrat la solicitare. Ministerul nu a venit deocamdată cu o reacţie, dar serviciul de presă al instituţiei a anunţat că aceasta va fi formulată in curînd, relatează Mesager.

„Se creează o impresie că vaccinul contra papiloma virusi uman este absolut binefăcător şi că nu sînt reacţii adverse. De fapt, în ţara noastră nu se recunoaşte deloc că există complicaţii postvaccinale”, a declarat Alexandru Covalschi, reprezentant al Asociaţiei „Planeta curată”.


Preşedinta Centrului independent de informare, Natalia Şalari,spune că vaccinul acoperă doar patru tulpini ale virusului, dar ele sînt mult mai multe şi astfel femeile nu sînt protejate de boală chiar dacă îşi administrează vaccinul

„În registrul de cercetări a vaccinurilor în 2010, pe 28 septembrie s-au înregistrat 18 mii de cazuri de complicaţii după administrarea vaccinului Gardacsil dintre care 65 de cazuri de decesuri”, susţine Natalia Şalari.

„Rugăm şi cerem Ministerului Sănătăţii să abandoneze proiectul hotărîrii de Guvern, deci să revenim la situaţia iniţială, potrivit căruia, vaccinul Gardasil să nu fie unul obligatoriu”, a spus Elena Bîtcă, membra Mişcării de Judecători Ortodocşi.

Recent, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a supus dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra virusului papiloma uman în Calendarul naţional de imunizări din 2019.

În Republica Moldova, cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente maladii depistate. În fiecare zi, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile, una dintre ele moare din cauza acestei boli.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load