Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Soarta lucrătorilor medicali care vor refuza vaccinul împotriva COVID-19

2 mar. 2021,, 11:41   Societate
46936 4

În Republica Moldova a început oficial campania de vaccinare anti-COVID-19. Prima doză de vaccin a fost administrată unui medic de la Spitalului Clinic Republican din capitală cu puțin timp în urmă.

Reamintim că primele doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în țara noastră sîmbătă. Este vorba de un loc de 21600 de doze din cele 200 000 promise de autoritățile de la București. În această săptămînă, urmează să ajungă alte peste 14 mii doze de vaccin de pe platforma COVAX.

Lucrătorii medicali care, totuși, vor refuza să fie imunizați vor putea activa în continuare, fără a fi penalizați sau trimiși în șomaj tehnic, ne asigură reprezentanții ministerului Sănătății. Intervievată de Noi.md, șefa direcție politici în domeniul sănătății publice din cadrul ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a declarat că niciun lucrător medical nu va fi obligat să se vaccineze, însă speră că refuzuri nu se vor înregistra.

„Noi tare sperăm că nu vom avea astfel de cazuri, pentru că lucrătorul medical este cel mai bine informat. Avem în spate o facultate de medicină generală, unde învățăm ce este un vaccin și cum funcționează. Nu cred că un lucrător medical cu nouă sau zece ani de medicină poate să refuze un vaccin. Pentru noi este prioritar ca lucrătorul medical să fie vaccinat și să devină ambasadorul pro vaccinării, pentru că el, în primul rînd, se va salva pe el și va putea în continuare să acorde ajutor medical pacientului. Nimeni nu va fi sancționat, vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie”, a declarat Daniela Demișcan.

De menționat că la etapă I, se va vaccina personalul din cadrul secțiilor de reanimare ATI și secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19, ulterior lucrătorii medicali din asistența medicală primară, prespitalicească, spitalicească, servicii de stomatologie, farmacii, servicii de dializă, transfuzii și transplant, medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical, precum și personalul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.


Reamintim că săptămîna trecută în Republica Moldova au fost autorizate trei vaccine anti-COVID: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.

Cu toate acestea soarta vaccinului rusesc (Sputnik V) rămîne incertă dat fiind faputl că autoritățile de la Chișinău au declarat că vor permite utilizarea doar a vaccinurilor aurizate de organizațiile internaționale. Pînă în prezent Sptunik-V a fost înregistrat în peste 39 de țări ale lumii.

De menționat că împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76 la sută în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămîni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82 la sută. Acest indicator este mai mic comporativ cu eficiența vaccinului Sputnik-V - 91,6% și Pfizer de 94 la sută.

Anterior mai mulți medici au declarat că le este frică să se vaccineze împotriva COVID-19. În acest context redacția Noi.md a solicitat de la Ministerul Sănătății o informație privind numărul de cadre medicale care au refuzat să fie imunizați împotriva coronavirusului.

Reamintim că, conform unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt de părere că vaccinarea trebuie să fie realizată doar la dorință.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?