X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Slusari, critică Guvernul pentru răspunsul întîrziat la criza agricultorilor

27 feb. 17:08   Societate
3181 0

Alexandr Slusari, președintele Asociației "Forța Fermierilor", a recunoscut înregistrarea unor progrese, deși modeste, în cadrul negocierilor intense cu prim-ministrul și ministrul agriculturii, care au durat zece zile, anunță Noi.md

În ciuda nemulțumirii sale generale față de rezultatele negocierilor, Slusari a menționat lansarea unui mecanism de creditare garantată, cu plafon de pînă la 500.000 lei, ca un pas înainte. De asemenea, se discută un alt produs de creditare garantată, cu un plafon mai mare, de pînă la 2 milioane de lei.

Cu toate acestea, Slusari își exprimă frustrarea față de faptul că aceste măsuri nu au fost implementate mai devreme, în special în noiembrie 2023, ceea ce ar fi putut preveni dificultățile multor agricultori. El subliniază că alarmele au fost trase încă din august 2022, însă guvernul a întîrziat semnificativ cu acțiunile necesare.

"Întrebarea mea de ce nu era posibil să discutăm aceste subiecte cel puțin în noiembrie 2023, pănă la sau măcar imediat după ce fermierii au ajuns cu tehnică agricolă în centru capitalei ? Căți agricultori ar fi fost salvați de executare și faliment ! De faptul că noi am bătut alarma din august 2022 nici nu vreau să vorbesc. Cine va răspunde pentru întărzieri enorme cu acțiuni ? ", a spus acesta.

Președintele Asociației "Forța Fermierilor" critică lipsa de recunoaștere a greșelilor din partea guvernului și incapacitatea acestuia de a-și asuma eșecurile, considerînd aceasta o problemă majoră a administrației actuale.


Amintim că agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” și-au început protestele încă la sfârșitul anului 2023, pentru că autoritățile nu pun în aplicare cele trei revendicări pe care le-au înaintat.

Aceștia au cerut impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

5
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?