„Pentru a face față schimbărilor climatice, implementarea tehnologiilor avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor timpurii și respectarea asolamentului sînt soluții esențiale, avînd în vedere reducerea semnificativă a precipitațiilor de la an la an.
Aceste măsuri sînt susținute științific de cercetători cu care colaborăm și ne însoțesc în teritoriu. Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Soluțiile există atît pe termen scurt, cît și pe termen lung. Le studiem împreună cu experții, le discutăm în comunitățile agricole și vom efectua vizite în teritoriu pentru a le comunica fiecărui agricultor.
De asemenea, agricultorii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta noilor realități. În acest sens, la minister, beneficiem acum de expertiza internațională, învățînd din bunele practici ale experților străini. Statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare. În plus, ne-am propus să creăm un fond mutual, la care lucrăm intens și care va fi funcțional din 2025. Acest fond va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va constitui un mecanism de suport pentru agricultori, ajutîndu-i să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina”, a declarat Vladimir Bolea.
Adăuga comentariu