X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sistemul justiției este văzut drept o armă în mîinile autorităților. Opinie

18 iul. 2022,, 18:15   Societate
3227 0

În Republica Moldova, de fapt, reforma justiției este realizată reieșind dintr-un singur obiectiv pe care autoritățile și l-au stabilit în ultimii 10-15 ani, nu luînd în considerare sarcina justiției de a face dreptate și legalitate, ci văzînd sistemul justiției drept o armă în mîinile autorităților.

O astfel de opinie a exprimat avocatul Ion Dron, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md

"Adică s-au întors la ceea ce a fost înainte, că justiția este un instrument al puterii de a influența societatea în general, de a reglementa anumite relații financiare, civile sau de altă natură sub controlul statului și de a elimina cetățeanul din acest sistem de protecție. Omul nu este o țintă atunci cînd vine în fața justiției, ci este un obiect obișnuit. Acest lucru este foarte rău", a spus Ion Dron.

În opinia sa, inclusiv din acest motiv, reformele care sînt desfășurate justiție nu vor fi eficiente.

"Dacă ne vom uita atent, atunci când au fost lansate reformele în justiție, centrul lor a fost libertatea cetățeanului. Și iată tot ce s-a făcut de fapt înainte de 2000, toate modificările legislației, au avut drept centru al schimbărilor lor libertatea și drepturile omului. Apoi totul a mers în altă direcție. Ei au început să reformeze sistemul de justiție, reieșind din faptul că justiția este de fapt un instrument al puterii, iar toate schimbările care au avut loc în ultimii 10 ani vizează consolidarea acestui mecanism ca armă a puterii, iar omul rămîne în afară. Și asta e cel mai important lucru. Nu mai vorbim despre faptul că orice reformă ar trebui realizată pe o anumită platformă morală. Dar eu vorbesc despre faptul că reforma actuală lasă omul undeva în afară. Nu el este scopul, dar scopul este consolidarea și îmbunătățirea acestui sistem al justiției ca armă pentru autorități", a subliniat Ion Dron.


El a menționat că, din 2014, din codul de procedură penală a fost exclus articolul în care se spune că, în cazul inițierii ilegale a unui dosar penal și achitare, procurorul care conduce cazul trebuie să-și ceară scuze.

"Ei au exclus această prevedere. Acest lucru vorbește despre filosofia a ceea ce promovezi. Adică, cine ești tu ca să-ți cer scuze. Acest lucru confirmă faptul că autoritățile construiesc un mecanism represiv, dar nu un mecanism de protecție a omului. Apoi ei au exclus prevederea potrivit căreia de calitatea actelor de procedură este responsabil conducătorul anchetei dacă ancheta este condusă de poliție, ofițeri de poliție, iar de calitatea actelor de procedură este responsabil procurorul superior, dacă dosarele sînt conduse de procurori. Ei au exclus și acest lucru. Iată acum la orice companie de la noi există o persoană responsabilă pentru calitatea a ceea ce se produce acolo. Iar ceea ce produc aceste organe ale justiției suît servicii cu caracter public, dar nu există nicio persoană care să fie responsabilă de calitatea documentelor procedurale", a spus juristul.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?