X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

SIS ar putea avea dreptul să înainteze indicații executorii

6 apr. 2022,, 18:45   Societate
2406 0

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va avea dreptul să înainteze, în limita competenței sale, autorităţilor / instituţiilor publice, persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate, precum şi persoanelor fizice, indicaţii executorii privind înlăturarea cauzelor şi condiţiilor care contribuie la realizarea amenințărilor la adresa sistemului naţional de securitate, inclusiv a amenințărilor la adresa a securității informaționale. Deputații din partidul de guvernare au înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care ar putea stabili atribuții noi pentru SIS.

Astfel, Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova se propune a fi completată iar în atribuţiile Serviciului va mai fi și elaborarea și implementarea, în limita competențelor sale, a unui sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Proiectul mai prevede că furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online și furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova sînt obligați ca, la indicația executorie a Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare/informații false ce afectează securitatea informațională.

Serviciul de Informații și Securitate aprobă prin indicație executorie și face publică lista surselor cu conținut online care promovează dezinformare / informații false ce afectează securitatea informațională. Indicația executorie va conține motivele pentru care sursa cu conținut online a fost inclusă în listă și informația falsă ce afectează securitatea informațională.

Furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, în temeiul indicației executorii a Serviciului de Informații și Securitate, au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conținut online incluse în ordinul menționat.


Indicația executorie a Serviciului de Informații și Securitate privind lista surselor cu conținut online care promovează dezinformare / informații false ce afectează securitatea informațională poate fi contestată în instanța de judecată, de către persoanele interesate, în condițiile și termenele prevăzute de Codul administrativ, fără respectarea procedurii prealabile. Contestarea indicației executorii nu suspendă executarea acesteia de către furnizorii de rețea și/sau servicii de comunicații electronice.

Cererea de chemare în judecată privind contestarea indicației executorii va fi examinată în termen 10 zile calendaristice din data depunerii cererii în instanța de judecată. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și examinării litigiului în apel și recurs.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?