Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Șefa de la Anticorupție a spus cum erau blocate Notificările Roșii în sistemul Interpol

14 iun. 08:45   Societate
3813 1

Infractori din China, Franța, Australia, Kîrgîzstan, Rusia, Ucraina și Belarus apelau la o schemă inițiată în R. Moldova ca să blocheze Notificările Roșii din sistemul Interpol.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, oferă detalii la emisiunea Puterea a Patra, după ce infracțiunea a fost descoperită. „Soluția” folosită de infractori erau cererile de azil în R. Moldova, spune Dragalin, notează Noi.md cu referire la agora.

Schema a fost inițiată la mijlocul anului 2022 și era funcțională pînă recent, în 2024. Investigația a început la Interpol, instituția observînd nereguli interne cu privire la cererile pe care le primeau.

Pentru infractori care sînt anunțați în căutare de țările lor, există un mandat de arest care este introdus în sistemul Interpol și este vizibil pentru toată lumea. Aceasta înseamnă că dacă acel infractor intră în Moldova sau în oricare altă țară, imediat este vizibil că această persoană este în căutare și poate fi arestată pe teritoriul nostru și apoi extrădată. Ce au reușit să facă acești infractori, e să blocheze Notifiările Roșii ale Interpol. Aceasta înseamnă că dacă persoanele căutate aterizează în alte țări, nimeni nu vede că au mandate de arest.

Pentru a putea bloca aceste notificări în sistemul Interpol, infractorii căutați depuneau o cerere de azil în Republica Moldova, la Inspectoratul General pentru Migrație care este în subordinea MAI, explică șefa PA.


După ce era depusă, cererea de azil era confirmată de Direcția pentru cooperare polițienească - o structură de poliție care confirma către Interpol că există așa un dosar de azil în Republica Moldova în privința respectivei persoane. Aceasta oprește căutările, explică Dragalin.

Era nevoie de mai multe instituții ca să lucreze acest lanț din schemă. Dar ce am constatat noi că acești infractori care au depus cerere de azil, niciodată nu au traversat frontiera în R. Moldova. Legea spune clar - ca să poți depune cerere trebuie să te afli fizic în țară În urma colaborării cu Interpol, această schemă s-a oprit și sarcina noastră este să tragem la răspundere toți infractorii.

De menționat că, dimineață zilei de 4 iunie 2024, Procuratura Anticorupție a descins cu percheziții într-o anchetă ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din R. Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională. Acțiunile au loc în colaborare cu omologii din Franța și asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.

Inițial, arest preventiv de 30 de zile a fost aplicat pentru Șeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Țentiu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana la 6 iunie 2024, în cadrul cauzei penale inițiate în privința manipulării datelor Interpol.

Ulterior, alte două persoane au fost reținute în cadrul cauzei penale inițiate în privința manipulării datelor Interpol. Una dintre acestea a primit arest preventiv pentru 30 de zile, iar cealaltă a fost eliberată.

4
4
1
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?