X 
Arşiţa stiri: 184
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1412

Se mîndresc că păstrează tradițiile: Două tinere restaurează covoare

5 iun. 11:00   Societate
3296 0

De mai bine de cinci ani, Alexandra Pînzari și Irina Ciobanu din Chișinău pun suflet într-o îndeletnicire inedită. Ele restaurează covoare și se mîndresc că astfel păstrează tradiții seculare.

Prin eforturile depuse la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, ele se implică în menținerea și transmiterea patrimoniului cultural și istoric al covoarelor pentru următoarele generații.

Alexandra a absolvit facultatea de arte plastice și design din cadrul Universității Ion Creangă. Tînăra a însușit inclusiv arta țesutului. La muzeu, este restauratoare de patru ani.

"Cunoscînd tehnica de țesut, am ajuns aici, la Muzeul de Etnografie. Irina, colega mea, era deja aici, dar a mai fost nevoie de angajați și am venit și eu în ajutor", spune Alexandrina, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

Irina Ciobanu este restauratoare la muzeu de mai bine de cinci ani.


"Nici nu m-am gîndit că o să lucrez vreodată la muzeu. Am făcut teza de master și Varvara Buzilă, colega noastră de la muzeu, a fost în comisie și mi-a propus să lucrez în incinta muzeului", a menționat Irina Ciobanu.

Tinerele spun că fiecare covor necesită o tehnică aparte de restaurare."Durata este foarte diferită. Începînd cu o săptămînă, dacă are una-două găuri și chiar și ani. Cea mai lungă restaurare a fost pînă acum un an"

Alexandra și Irina spun că depun aceste eforturi pentru a lăsa generațiilor viitoare elemente tradiționale specifice secolelor trecute.

"Nu creăm ceva nou, dar păstrăm ceea ce este vechi, ajuns pînă la noi de la generațiile precedente și trebuie să le transmitem și viitoarelor generații într-o stare cît mai bună ca să înțeleagă de unde au pornit", au spus tinerele.

Covoarele restabilite de Alexandra și Irina sînt parte a colecției Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, care cuprinde în jur de două mii de covoare.

Mai multe informații despre istoria, cultura și tradițiile din Republica Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

5
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав