COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Scobioală o contrazice pe Sandu: „Tot ce am făcut a fost să nu admitem corupția”

Scobioală o contrazice pe Sandu: „Tot ce am făcut a fost să nu admitem corupția”

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, respinge vehement acuzațiile premierului Maia Sandu precum că practicile de corupție sînt o normalitate în cadrul instituției, notează Noi.md.

Premierul a precizat că practicile de mituire sînt larg răspîndite atît la etapa admiterii, cît și de absolvire.

În cadrul unui interviu acordat Europei Libera, Diana Scobioală a precizat că tot ce a făcut INJ-ul în ultimii patru ani a fost dimpotrivă, să elimine orice suspiciune de corupție.

„Am promovat o serie de reforme anume pentru a transparentiza procesul de admitere, am considerat că cel mai optim proces va fi cel electronic, examenul electronic, inclusiv invitarea unui expert străin în Comisia de admitere. În Comisia de admitere nu intră administrația INJ, Comisia de admitere este una ad-hoc, desemnată special pentru procedura de admitere. Doi reprezentanți sînt numiți de CSM, doi reprezentanți de CSP și trei din rîndul profesorilor de drept. Anul trecut, în Comisia de admitere a fost invitată dna Cristina Rotaru, directoarea Institutului Național al Magistraturii de la București. Dacă aceste reforme sînt insuficiente pentru a eradica orice practică de corupție, să ne spună alți specialiști dacă ei cunosc alte metode”, a declarat Scobioală.


Directoarea Institutului Național al Justiției s-a referit și la problema deficitului de cadre înalt calificate în sistemul justiției, procurori și judecători. Potrivit ei, rezultatele reformei se vor vedea mai tîrziu, întrucît absolvenții Institutului nu au fost angajați încă în organele de drept.

”Va trebui să mai aveți răbdare, pentru că avem doar două promoții, dar aceste două promoții încă nu au fost angajate de CSM. Deci, judecătorii, candidații la funcția de judecători care au fost instruiți, au fost admiși la INJ, potrivit noii modalități, încă n-au fost angajați. Cum vreți să vedeți voi rezultatele reformei? Angajați-i și o să vedeți că ei sînt bine formați, bine instruiți, ei n-au dat mită nimănui, ei sînt cei mai buni”, a argumentat Scobioală.

Maia Sandu a cerut demisia conducerii Institutului Național al Justiției, precizînd că țara are nevoie de judecători și procurori care să schimbe sistemul din temelie. Ea a mai menționat că Institutul a eșuat în atingerea acestui obiectiv.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load