X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Săptămîna de prevenire a cancerului de col uterin: Cîte femei suferă de această maladie în Moldova

22 ian. 17:14   Societate
2187 0

În perioada 22 - 31 ianuarie, se desfășoară "Săptămîna de prevenire a cancerului de col uterin", avînd drept scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind măsurile de prevenire și control al cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, la nivel global.

Cele mai mari rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin sînt în țările cu venituri mici și medii. Acest lucru reflectă inechități majore privind accesul la servicii de imunizare, screening și tratament.

Anual, în Regiunea Europeană a OMS, peste 66 de mii de femei sînt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 de mii dintre ele decedează din cauza acestei boli, care poate fi prevenită.

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sînt diagnosticate anual cu cancer de col uterin – aceasta înseamnă că, zilnic, este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.


Potrivit Strategiei Globale a OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 mii de femei pe an. Realizarea acestui obiectiv se bazează pe atingerea țintelor 90/70/90 către 2030, inclusiv prin:

- Screening: 70% dintre femei pînă la vîrsta de 35 ani și repetat – pînă la 45 ani sînt testate, folosind un test de înaltă performanță. Efectuarea testului de screening (testul citologic) se recomandă o dată la 3 ani.

- Tratament: 90% dintre femei cu pre-cancer sînt definitiv tratate și 90% dintre femei cu cancer invaziv sînt gestionate.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin, atunci cînd celule devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sînt ușor de tratat.

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Se estimează că pînă la 50 – 80% dintre oameni ar putea să se infecteze cu HPV de-a lungul vieții.

Principalii factori de risc ce duc la declanșarea bolii includ: număr mare de nașteri, consumul de tutun, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, vîrstă fragedă în momentul primului act sexual, număr mare de parteneri sexuali, etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?