X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Revărsarea de primăvară a apelor rîului Nistru (FOTO)

1 mar. 2021,, 04:30   Societate
1000 0

V-am povestit deja despre rîul Nistru într-una din publicațiile noastre. Am încercat să vă demonstrăm cel mai mare fluviu al țării pe toată lungimea lui pe teritoriul Republicii Moldova și chiar al Ucrainei (regiunea Odesa).

Acum însă am decis să vă arătăm rîul Nistru și în perioada revărsărilor de primăvară (aprilie 2013). Pentru a face acest lucru, ne-am plimbat și am mers cu maşina de-a lungul rîului prin raionul Rezina – de la satul Lalova pînă în satul Tarasova. Am ales această porţiune, pentru că anume la Rezina-Rîbniţa e capătul lacului de acumulare Dubăsari și pentru că aici mai bine decît oriunde putem compara reportajul foto realizat anterior cu cel actual.

Dar, mai întîi, cîteva cuvinte despre rîurile și clima Moldovei. Problema e că poziția geografică a țării noastre predispune la două cataclisme naturale, precum: seceta și inundațiile. Atît prima, cît și cea de-a doua au fost descrise în numeroase documente istorice de-a lungul secolelor și îndrăznim să presupunem, că chiar pe parcursul a mii de ani fenomenele în cauză au avut loc. Moldova este săracă în resurse de apă, iar acelea pe care le avem, sînt folosite cu multă risipă și nu sînt protejate, mai ales, în ultimele decenii ale istoriei noastre. De aceea, secetele sînt oaspeți tot frecvenți în țara noastră. Iar în ce privește inundațiile, ţinîndu-se cont de faptul că Republica Moldova este situată în zona dintre două rîuri destul de mari, Nistru și Prut, atunci revărsările rîurilor în anii ploioși și cu multă zăpadă au devenit pentru noi ceva obişnuit. Singura întrebare este cum ne putem proteja de aceste fenomene naturale și oare întreprindem tot ce e posibil pentru a minimiza daunele cauzate de acestea. De altfel, întrebarea este mai mult retorică.

Primele fotografii le-am realizat de pe vîrful malului înalt din apropierea satului Lalova, care face parte din aria naturală protejată ‒ Ţipova-Lalova. Vă atenţionăm, că atît lîngă Lalova, cît și lîngă Țipova, albia Nistrului este acoperită cu stuf, fapt care ne vorbeşte despre mîlirea rîului din cauza sedimentelor de sol spălate de pe malurile lui. Uneori, se pare că în curînd aici Nistrul se va transforma, în general, într-o mlaștină stătătoare, deoarece numai în apropierea malului drept al rîului poate fi observat cursul rîului. O parte a satului Lalova este situată de-a lungul coastei joase, iar aici am putut observa inundații ale unor porţiuni de drum și ale cîmpurilor. Însă cel mai clar poate fi văzută ridicarea nivelului apelor rîului de pe malul opus, cel ucrainean. În general, nivelului apelor rîului a înregistrat o creştere de cel puțin 3 metri și conform spuselor locuitorilor satelor de coastă, nivelul apei continuă să se mărească rapid. Același lucru l-am putut observa şi la Ţipova. Ce-i drept, satul nu este amenințat de această deversare, deoarece este situat în partea de sus a malului abrupt, însă o parte a rezervaţiei naturale deja a început să fie inundată.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?