COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

Reprezentanții majorității grupurilor etnice din Moldova nu intenționează să părăsească țara

24 mai. 14:30   Societate
1303 0

Societatea moldovenească și-a acceptat multiculturalismul și multilingvismul, iar majoritatea națională și minoritățile naționale sînt de acord că Moldova este o societate în care diversitatea este binevenită și păstrată.

Despre acest lucru a declarat președintele Agenției pentru Relații Interetnice al Republicii Moldova, Elena Beleakova, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", la postul de televiziune "NTV Moldova", informează Noi.md

Potrivit ei, acest lucru este confirmat de rezultatele studiului "Etnobarometrul în Republica Moldova în anul 2020", care a fost realizat de Centrul de analiza și investigații sociologice, politice și psihologice CIVIS cu suportul financiar al OSCE cu scopul monitorizării și identificării situației interetnice din Republica Moldova.

La studiu a participat peste 2500 de persoane - reprezentanți ai 7 grupuri etnice din Moldova. La întrebări au răspuns moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari și romi din 309 localități urbane și rurale.

Fiind întrebați cît de mult se simt parte a poporului din Moldova, toți respondenții au răspuns: "absolut", iar pe o scară de la 1 la 5 puncte, au dat note de la 3,8 (romii) la 4,8 (moldovenii). Majoritatea respondenților din diferite grupuri etnice simt o legătură cu țara datorită faptului că s-au născut aici, trăiesc în Moldova, sînt cetățeni ai acestei țări, se simt aparținînd culturii și tradițiilor moldovenești.


Întrebați dacă vor părăsi această țară, moldovenii, românii, rușii, ucrainenii, bulgarii și găgăuzii au răspuns negativ. În același timp, 52% dintre romi au spus că nu sînt împotrivă să plece pentru un anumit timp la muncă sau la studii, dar se vor întoarce oricum în țară.

"Rezultatele acestui studiu vor fi discutate cu publicul larg. Intenționăm să organizăm o masă rotundă cu participarea unui număr mare de reprezentanți ai agențiilor guvernamentale, societății civile și mass-media. Acesta este un document recent și foarte important și merită să fie discutat pe larg", a spus Elena Beleakova.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽